top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

RFID: Pemandu mesti diberi pilihan untuk pembayaran tol - PM

20 Januari 2022

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pengguna jalan raya mesti diberi pilihan sama ada menggunakan sistem Pengecaman Frekuensi Radio (RFID), kad Touch 'n Go (TNG), atau SmartTAG di pintu tol.


Beliau berkata perkara itu diputuskan oleh Kabinet, yang dalam mesyuaratnya semalam, berpendapat pengguna jalan raya mesti diberi pilihan, sama seperti cara ia diamalkan semasa TNG diperkenalkan pada tahun-tahun awalnya dan pembayaran tunai masih dibenarkan diteruskan.


“Pengguna mesti diberi kebebasan sama ada menggunakan RFID, Touch 'n Go atau SmartTAG,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran program jelajah Keluarga Malaysia Agricommodity di sini semalam.


Beberapa plaza tol di Lembah Klang dilaporkan mengalami kesesakan lalu lintas terutama pada Isnin selepas sistem RFID gagal berfungsi dengan lancar.


Urus niaga tol menggunakan RFID untuk kenderaan ringan persendirian (Kelas 1) dilaksanakan di laluan Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dari plaza tol Juru di Pulau Pinang ke plaza tol Skudai di Johor mulai 10 malam pada 15 Jan.


Sistem RFID membolehkan pemandu menikmati perjalanan yang lebih lancar tanpa perlu berhenti, memandu melalui lorong RFID pada kelajuan 30 kph serta menjalankan transaksi tol tanpa sentuh.


RFID juga menawarkan jaminan tunai digital dan tambah nilai tanpa tunai melalui penggunaan Touch 'n Go e-Wallet tanpa perlu pergi ke kaunter tambah nilai.


Ismail Sabri berkata RFID, yang diperkenalkan untuk mempercepatkan masa perjalanan, adalah cadangan yang baik tetapi pemandu kenderaan juga mesti diberi pilihan memandangkan RFID itu merupakan projek perintis dan memerlukan masa untuk diperhalusi.


"Jika ia adalah projek perintis, ia akan mengambil masa... selepas beberapa bulan kemudian kita akan menyerahkan kepada pemandu untuk membuat keputusan. Akhirnya, jika RFID memudahkan perjalanan mereka, mereka akan berhijrah ke RFID," katanya.


Ismail Sabri berkata syarikat konsesi lebuh raya perlu mengekalkan lorong untuk pengguna TNG dan SmartTag.


"Jangan jadikan semuanya RFID. Jika ada 10 lorong, mungkin beberapa lorong untuk RFID dan selebihnya sepatutnya untuk TnG dan SmartTAG. Kami tidak mahu menekan pemandu," katanya.


Mengenai sama ada syarikat konsesi lebuh raya dimaklumkan mengenai keputusan Kabinet, Ismail Sabri berkata Menteri Kerja Raya Kanan Datuk Seri Fadillah Yusof akan memanggil mereka semua untuk perbincangan dan membuat keputusan lanjut.


Ismail Sabri juga berkata mesyuarat Jemaah Menteri memutuskan sebarang perkara berhubung pembayaran rakyat Malaysia perlu dirujuk kepada Jemaah Menteri.

bottom of page