top of page
  • newsatmy

Saham Supermax jatuh pada awal dagangan

19 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Supermax Corp Bhd jatuh pada sesi awal hari ini selepas Kanada menamatkan kontrak penyumberannya untuk sarung tangan nitril dengan pengeluar sarung tangan itu atas dakwaan buruh paksa.


Setakat 10.17 pagi, Supermax susut empat sen atau 2.96 peratus kepada RM1.31, dengan 6.63 juta saham selesai.


Kanada telah menjeda pengimportan sarung tangan pada November 2021 untuk memutuskan langkah seterusnya selepas menerima laporan audit mengenai dakwaan amalan buruh.


"Walaupun Kanada mewakili sekitar 9.0 peratus daripada jumlah bahagian pasaran kumpulan dan ini berubah-ubah berdasarkan tender yang diberikan setiap tahun, kami berpendapat jika isu itu tidak diselesaikan segera, ia akan memberi kesan yang besar kepada rancangan pengembangan masa depan kumpulan dan oleh itu, pendapatan," kata MIDF Research dalam nota penyelidikannya hari ini.


Firma penyelidikan itu berkata dengan respons segera Supermax untuk menengahi keadaan dengan memperkenalkan dasar pengurusan pekerja asing pada 3 Jan, untuk mempercepatkan usahanya untuk memenuhi piawaian buruh Pertubuhan Buruh Antarabangsa, masa yang diambil untuk mengatasi penamatan perkhidmatan pekerja asing itu. kontrak mungkin lebih awal daripada syarikat pengeluar sarung tangan lain.


Walaupun Supermax menyatakan usahanya untuk meningkatkan piawaian alam sekitar, sosial dan tadbir urusnya sejak 2019, MIDF Research berpendapat bahawa dakwaan buruh paksa yang berturut-turut semasa menyerlahkan kekurangan dalam penerapan dasar yang direka merentas kumpulan.


"Kami percaya bahawa dengan pelaksanaan dasar yang betul, kumpulan itu akan dapat mengharungi ribut dengan cekap," tambahnya.

bottom of page