top of page
  • newsatmy

Saluran Omni adalah cara terbaik untuk pemain e-dagang Malaysia: HLIB

3 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Trend yang bergerak ke hadapan untuk pemain e-dagang akan menjadi strategi omnichannel untuk meningkatkan kehadiran industri dalam batu bata dan mortar, kata Hong Leong Investment Bank Bhd (HLIB).


HLIB berkata industri e-dagang telah berkembang dari permulaan yang sederhana menjadi bahagian penting dalam peruncitan di seluruh dunia apabila kebanyakannya tergelincir dan terkurung di rumah semasa wabak itu.


Selain memberikan rangsangan kepada membeli-belah dalam talian, firma itu berkata wabak itu telah menunjukkan kerapuhan rantaian bekalan global di mana pemenuhan dan strategi e-dagang perlu diubah.


"Di belakang ini, kami berpendapat bahawa trend bergerak ke hadapan untuk pemain e-dagang akan menjadi strategi omnichannel untuk meningkatkan kehadirannya dalam batu bata dan mortar," katanya dalam satu laporan.


Menurut HLIB terdapat potensi besar untuk pertumbuhan e-dagang di Malaysia kerana ia masih dalam peringkat permulaannya.


Ia berkata e-dagang Malaysia sebagai bahagian peratusan daripada jumlah jualan runcit berjumlah tujuh peratus pada 2020 dan diramalkan berkembang kepada sembilan peratus pada 2021.


Selain itu, HLIB berpendapat terdapat banyak ruang untuk pertumbuhan e-dagang (merentasi pelbagai kategori) di Malaysia jika dibandingkan dengan negara lain.


"Mencontohi dua gergasi e-dagang daripada kajian kes kami (Amazon dan Alibaba), kami mendapati bahawa pasaran e-dagang Malaysia cukup matang untuk merangka strategi untuk maju ke arah meningkatkan keterlihatan kepada batu dan mortar.


"Kami sudah melihat beberapa contoh ini muncul dari segi kehadiran fizikal oleh kedai pop timbul Lazada dan kedai runcit Taobao di Malaysia dan terbaru minat Grab dalam kerjasama Jaya Grocer dan Country Heights dengan JD.com," katanya.


Firma itu mengenal pasti sembilan ruang runcit di Malaysia yang mempunyai keperluan yang diperlukan untuk menyediakan pemain e-dagang kelebihan kedai fizikal.


Mereka ialah Aeon, Mr DIY, Mynews, Parkson, FamilyMart, 7-Eleven, Jaya Grocer, Guardian dan Watson.


"Kami selanjutnya membuat perbandingan berdasarkan empat kriteria termasuk kelebihan daya saing pembekal yang boleh meningkatkan margin, rangkaian kedai yang kukuh untuk memudahkan penghantaran jarak terakhir, variasi kategori produk dan ruang runcit yang besar sebagai gudang untuk meningkatkan jualan.


"Kami berpendapat pemain runcit tersenarai di bawah liputan kami iaitu Aeon Co (M) Bhd ("Tahan", harga sasaran RM1.25) dan En DIY Group (M) Bhd ("Beli", harga sasaran RM4.51) bersedia untuk mendapat manfaat daripada potensi ini," tambahnya.

bottom of page