top of page
  • newsatmy

Samaiden cari lebih banyak kontrak RE

9 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Samaiden Group Bhd sedang dalam tender untuk beberapa projek berkaitan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) berskala besar solar (LSS4), dan yakin untuk memperoleh jumlah munasabah projek ini tahun ini.


Pengarah Urusan Kumpulan Ir Chow Pui Hee berkata syarikat itu yakin dengan prospek sektor tenaga boleh diperbaharui (RE) apabila kerajaan meningkatkan usaha untuk meningkatkan bahagian RE dalam campuran kapasiti kuasa negara.


"Berikutan skim LSS@MEnTARI yang dilancarkan pada 2021, kami menjangkakan lebih banyak aliran kerja untuk pemain EPCC solar dalam tempoh terdekat, yang akan meningkatkan buku pesanan dan keterlihatan pendapatan pemain industri.


“Selain tenaga suria, kami juga menyaksikan peningkatan permintaan untuk sumber TBB lain seperti biojisim dan biogas.


“Dalam hal ini, kami telah mempelbagaikan dalam menyediakan perkhidmatan EPCC untuk dua loji janakuasa TBB biojisim di Terengganu, serta membangunkan loji biogas 1.2 MW yang terletak di Kelantan.


"Dengan portfolio terpelbagai kami, kami bersedia untuk memanfaatkan pertumbuhan RE," katanya kepada The New Straits Times.


Selain itu, Chow berkata syarikat itu juga menjangka mengembangkan perniagaan pemilikan aset TBB dan solar.


Pada Disember tahun lepas, syarikat itu menandatangani perjanjian pembelian tenaga solar (PPA) pertamanya dengan Perbadanan Sunway Nexis (PSN) untuk membeli elektrik dalam tempoh kontrak 20 tahun, memberikan Samaiden hasil berulang.


"Kami meletakkan diri kami untuk menangkap permintaan yang semakin meningkat untuk sistem PV solar.


“Pada Disember 2021, kami memperoleh kontrak RM98.2 juta untuk membangunkan sistem fotovoltaik solar (PV) dengan jumlah kapasiti 39MWp untuk pengeluar tekstil antarabangsa Kumpulan Syarikat Ramatex.


"Projek itu telah dimulakan dan dijangka menyumbang kepada Samaiden pada separuh pertama 2022," kata Chow.


Buku pesanan terkumpul semasa Samaiden berjumlah RM377 juta, yang akan memberikan keterlihatan pendapatan yang kukuh untuk tiga tahun akan datang.


“Buku tender berjumlah lebih RM600 juta pada masa ini.


"Kami menjangkakan buku tender kami akan meningkat lagi dalam tempoh terdekat berikutan peningkatan pelawaan tender, terutamanya daripada projek LSS4," kata Chow.


Chow juga menyatakan bahawa kenaikan harga komoditi di seluruh dunia, seperti silikon, telah meningkatkan harga jualan purata panel solar.


“Ini seterusnya akan meningkatkan kos jualan kami berikutan harga belian yang lebih tinggi.


"Bagaimanapun, kesannya boleh diurus kerana kami telah membeli inventori kami lebih awal apabila harganya rendah.


"Untuk kontrak masa depan, kami akan menyampaikan kenaikan kos kepada pelanggan kami, membolehkan kami mengekalkan margin kami," katanya.


Chow berkata syarikat itu sentiasa bekerjasama dengan pelanggannya untuk merancang pembelian inventori secara berhemat bagi mengurangkan ketidaktentuan jangka pendek ini.


"Selain itu, kami juga mempunyai kumpulan pembekal yang besar di mana kami boleh memanfaatkan tawaran terbaik yang mungkin dan membeli secara pukal untuk mengekalkan daya saing kos kami," katanya.


Ketika ditanya negeri mana di negara ini mempunyai potensi untuk usaha niaga RE yang boleh diterokai syarikat itu pada 2022, Chow berkata bahagian utara Malaysia, seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak, mempunyai potensi yang baik kerana negeri-negeri ini mempunyai penyinaran yang tinggi.


"Oleh itu, kami menyasarkan untuk mendapatkan lebih banyak projek tenaga boleh diperbaharui di rantau ini," katanya.Pada 6 Januari, anak syarikat milik penuh Samaiden, Samaiden Sdn Bhd (SSB) menandatangani perjanjian perkongsian strategik dengan SWG Technologies (M) Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Sinowaja (Malaysia) Sdn Bhd dalam menyediakan penyelesaian untuk pasaran TBB di Sabah dan Sarawak.


Di bawah perjanjian itu, Samaiden dan Sinowaja akan terlebih dahulu memberi tumpuan kepada projek kerjasama berhubung dengan PV solar dan sistem pintar atau mikrogrid di Malaysia Timur.


Menurut pemfailan Bursa Malaysia, skop kerja Samaiden hendaklah termasuk membekalkan produk yang diperlukan dan sokongan teknikal kepada Sinowaja, manakala Sinowaja akan menyokong dalam reka bentuk, penyelidikan dan pembangunan, dan kerja berkaitan terutamanya dalam projek PV solar.

bottom of page