top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Sangat tidak mungkin vaksin sedia ada akan gagal terhadap Omicron: WHO

8 Disember 2021

Omicron nampaknya tidak menyebabkan penyakit yang lebih teruk daripada varian Covid sebelumnya, dan "sangat tidak mungkin" untuk mengelak sepenuhnya perlindungan vaksin, kata pegawai tertinggi WHO kepada AFP Selasa.


Bercakap kepada AFP, komandan kedua Pertubuhan Kesihatan Sedunia, berkata walaupun masih banyak yang perlu dipelajari tentang varian baharu Covid-19 yang sangat bermutasi, data awal menunjukkan ia tidak membuat orang lebih sakit daripada Delta dan jenis lain.


"Data awal tidak menunjukkan bahawa ini lebih teruk. Malah, jika ada, hala tujunya adalah ke arah kurang keterukan," kata pengarah kecemasan WHO Michael Ryan dalam temu bual, menegaskan walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan.


"Ia adalah hari yang sangat awal, kami perlu berhati-hati bagaimana kami mentafsir isyarat itu."


Pada masa yang sama, beliau berkata tiada tanda bahawa Omicron boleh mengetepikan sepenuhnya perlindungan yang disediakan oleh vaksin Covid sedia ada.


"Kami mempunyai vaksin yang sangat berkesan yang telah terbukti berkesan terhadap semua varian setakat ini, dari segi penyakit teruk dan kemasukan ke hospital," kata pakar epidemiologi dan bekas pakar bedah trauma berusia 56 tahun itu.


"Tiada sebab untuk menjangkakan bahawa ia tidak akan menjadi begitu" untuk Omicron, katanya, sambil menunjuk kepada data awal dari Afrika Selatan di mana varian pertama kali dikesan bahawa "mencadangkan sekurang-kurangnya vaksin itu bertahan dari segi perlindungan."


Ryan mengakui ada kemungkinan vaksin sedia ada mungkin terbukti kurang berkesan terhadap Omicron, yang mengira lebih daripada 30 mutasi pada protein spike yang menghiasi permukaan coronavirus dan membolehkannya menyerang sel.


Tetapi dia berkata ia "sangat tidak mungkin" ia akan dapat mengelak perlindungan vaksin sama sekali.


"Kami perlu mengesahkan jika terdapat sebarang kelemahan dalam perlindungan itu, tetapi saya menjangkakan untuk melihat perlindungan di sana.


"Data awal dari Afrika Selatan tidak akan menunjukkan bahawa kita akan mengalami kehilangan keberkesanan yang besar. Malah, sebaliknya pada masa ini."


Dalam memerangi semua varian Covid, dia berkata, "senjata terbaik yang kita ada sekarang adalah untuk mendapatkan vaksin."


Dua minggu selepas pertama kali dikenal pasti, Omicron telah ditemui di berpuluh-puluh negara di seluruh dunia.


Data awal dari Afrika Selatan menunjukkan bahawa varian baharu itu berkemungkinan lebih mudah ditularkan daripada varian sebelumnya, kata Ryan, sambil menambah bahawa ini bukan satu kejutan.


"Apabila mana-mana varian baharu muncul, ia akan cenderung lebih mudah dipindahkan, kerana ia perlu bersaing dengan varian sebelumnya," katanya.


Orang Ireland yang cepat bercakap itu berkata seseorang boleh mengharapkan Omicron secara beransur-ansur menggantikan Delta sebagai strain dominan.


Tetapi dia menegaskan bahawa Omicron setakat ini dilihat merebak terutamanya dengan cepat di Afrika Selatan, di mana Delta telah berkurangan, dan mungkin hanya "mengeksploitasi jurang dalam penghantaran Delta."


Terdapat juga petunjuk bahawa Omicron lebih baik menjangkiti orang yang telah divaksinasi atau sudah mempunyai Covid.


"Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa jangkitan semula dengan Omicron adalah lebih biasa berbanding dengan gelombang sebelumnya atau varian sebelumnya, " kata Ryan.


Tetapi "kami amat berminat untuk melihat bukan sama ada anda boleh dijangkiti semula dengan Omicron, tetapi sama ada sebarang jangkitan baru lebih atau kurang teruk."


Beliau berkata, memandangkan vaksin Covid semasa bertujuan untuk mencegah penyakit yang teruk tetapi tidak semestinya melindungi daripada dijangkiti virus itu, jangkitan semula dengan gejala ringan atau tiada gejala adalah kurang membimbangkan.


Walau apa pun, Ryan berkata, walaupun terdapat mutasi, varian baharu itu masih Covid, dan harus dilawan dengan langkah yang sama, termasuk vaksin, topeng dan penjarakan fizikal.


"Virus itu tidak mengubah sifatnya. Ia mungkin berubah dari segi kecekapannya, tetapi ia tidak mengubah permainan sepenuhnya," katanya.


“Peraturan permainan masih sama.".

bottom of page