top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Sidang Khas Dewan Rakyat bukan perkara luar biasa – Ronald

24 Julai 2021

KUALA LUMPUR: Persidangan khas Dewan Rakyat yang akan berlangsung lima hari mulai 26 Julai ini, bukanlah satu perkara yang luar biasa.


Naib Presiden BERSATU Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata ini kerana persidangan seumpama itu pernah dilakukan sebelum ini.


““Kita pernah ada sidang Parlimen khas ketika ingin bahas usul serangan Israel terhadap Palestin.


“Jadi ia bukan satu yang luar biasa,” katanya yang juga Ahli Parlimen Beluran kepada Wacana.my pada Sabtu.


Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan sebelum ini berkata sidang khas Parlimen itu bertujuan memberi penerangan kepada ahli-ahli Parlimen mengenai Pelan Pemulihan Negara dan meminda semua perundangan dan peraturan bagi membolehkan persidangan Parlimen diadakan secara hibrid.


Pejabat Perdana Menteri juga berkata berdasarkan Fasal (3) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, semua proklamasi darurat dan ordinan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong akan dibentangkan.


Mengulas lanjut, beliau berkata ahli-ahli Parlimen masih mempunyai ruang untuk membahaskan usul dan rang undang-undang dalam dua persidangan Dewan Rakyat yang akan diadakan pada September ini.


Katanya, biar pun persidangan Dewan Rakyat selama lima hari bermula 26 Julai ini terhad kepada sesi pembentangan namun, ahli Parlimen masih diberikan ruang untuk berbahas dalam persidangan Parlimen akan datang.


Beliau yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan berkata, persidangan Dewan Rakyat atau Parlimen kali ini adalah sidang khas yang dipanggil oleh Perdana Menteri dan ia tertakluk kepada peraturan mesyuarat yang ditetapkan.


Bagaimanapun, kerajaan memutuskan persidangan kali ini akan memberi fokus kepada pengurusan Covid-19.

“Tapi seperti dijadualkan, dua persidangan Parlimen yang menyusul selepas ini akan memberi ruang kepada persidangan seperti biasa iaitu membolehkan setiap ahli Parlimen menyuarakan apa juga pandangan terhadap perjalanan kerajaan dan rang undang-undang yang akan dibentangkan,” katanya.


Baru-baru ini, Ahli Parlimen Lembah Pantai Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil menyifatkan sidang khas Dewan Rakyat sebagai helah kerajaan bagi memenuhi tuntutan semua pihak termasuk Yang di-Pertuan Agong supaya Parlimen dibuka segera.


Pengarah Komunikasi PKR itu berkata jika persidangan khas ini sekadar memberi penerangan tanpa perlu dibahaskan, ia pasti akan menimbulkan pertikaian kerana isu yang dibincangkan melibatkan perihal rakyat tapi, ahli Parlimen tidak dibenarkan berbahas mengenainya.


Bagaimanapun, Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Mohd Rashid Hasnon menyangkal perkara itu dengan menyatakan ahli Parlimen dibenarkan bertanya soalan dan membuat cadangan pada persidangan khas Dewan Rakyat mulai 26 Julai ini.


Katanya, biarpun tiada sebarang usul akan dibahaskan tapi, jika ada cadangan atau pertanyaan, ahli Parlimen boleh mengemukakan perkara itu semasa sesi soal jawab dan itu juga dikira perbahasan.


Tambah beliau, ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang tidak akan dihalang daripada mengemukakan sebarang pertanyaan yang berbangkit.
--PN Online

bottom of page