top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Sindiket 'eksploitasi' tanah padi

28 Disember 2021

SABAK BERNAM: Sindiket berkemungkinan berada di belakang insiden warga asing yang didapati menyewakan sawah padi untuk menanam sayur, kata Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi).


Kementerian percaya masalah itu jika dibiarkan boleh membawa kesan jangka panjang yang serius terhadap keluasan kawasan penanaman padi di Malaysia serta mengancam tahap sara diri (SSL) atau keselamatan makanan negara dari segi pengeluaran beras.


Ketua Pengarah Bahagian Kawal Selia Padi dan Beras kementerian Azman Mahmood berkata ini juga akan menghalang usaha kerajaan untuk meningkatkan pengeluaran padi, termasuk inisiatif Ladang Padi Pintar Berskala Besar (SMART SBB) yang sedang dijalankan, yang merupakan kerjasama tiga hala antara kerajaan. , syarikat swasta dan petani padi.


"Sebenarnya, pengeluaran padi di negara ini mengalami penurunan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Kita tidak boleh membiarkan keadaan menjadi lebih teruk."


Menurut Jabatan Perangkaan, pengeluaran padi Malaysia telah menurun sebanyak 11 peratus kepada 2,348.9 ribu tan metrik pada 2019 berbanding 2,639.2 ribu tan metrik pada 2018.


"Kami masih menunggu maklum balas daripada kerajaan Selangor dan juga telah memaklumkan kepada negeri lain untuk mengetahui sama ada aktiviti sebegini turut berlaku di sana," kata Azman susulan pemeriksaan di ladang sayur di sawah padi di Sekinchan baru-baru ini.


Beliau berkata hasil siasatan, difahamkan beberapa warga asing didapati telah membayar bayaran sewa beberapa bulan lebih awal kepada pemilik tanah.


Azman berkata sesetengah pemilik tanah tidak boleh melepaskan peluang untuk meraih "untung atas angin" (keuntungan tanpa perlu bekerja).


"Apabila kami tiba di lokasi, seorang warga asing yang menjaga ladang sayur di sawah padi melarikan diri. Jika dia tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, mengapa dia melarikan diri?


"Dia boleh menjelaskan kepada kami bahawa status tanah telah ditukar untuk pertanian sayur-sayuran sebaliknya."


Katanya, sayur-sayuran ini lazimnya diangkut ke pelbagai kawasan di Lembah Klang termasuk pasar borong Selayang yang dijual pada harga tinggi dengan dakwaan ia diperoleh dari Cameron Highlands.


"Ini mungkin kerja sindiket. Kami tidak mahu Sekinchan menjadi Cameron Highlands 2."


Azman berkata pihaknya sedang mengesahkan status tanah yang diwartakan sebagai sawah padi tetapi digunakan untuk penanaman sayur-sayuran dengan agensi masing-masing termasuk kerajaan Selangor dan Jabatan Tanah dan Galian.


Beliau berkata penukaran tanah bagi kawasan yang diperuntukkan untuk penanaman padi pada dasarnya memerlukan persetujuan pemilik tanah, Mafi dan kerajaan negeri masing-masing.


Sementara itu, Pengarah Kawal Selia Padi dan Beras Selangor Mohammad Ashik Abdul Rahman berkata beberapa pemilik tanah didapati telah menuntut faedah seperti subsidi untuk baja atau kerosakan sawah padi.


"Setelah diperiksa, kami mendapat tahu bahawa mereka tidak lagi menanam padi, sebaliknya membenarkan orang lain menggunakan tanah itu untuk menanam sayur-sayuran."


Khairul Affendi Jarnuri, yang keluarganya memiliki sawah padi di kawasan itu, berkata amalan seperti itu jarang berlaku.


Beliau berkata penanaman tanaman lain boleh mengganggu kitaran padi dan mungkin menjejaskan tanah akibat racun yang digunakan untuk sayur-sayuran.

Comments


bottom of page