top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Syarikat Pfizer dakwa pil Covid mengurangkan penyakit yang teruk secara drastik

15 Disember 2021

Pfizer berkata pada hari Selasa bahawa ujian klinikal mengesahkan pil Covidnya - jenis rawatan baharu yang harus menahan mutasi yang dilihat dengan varian Omicron - secara drastik mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian dalam kalangan orang berisiko sebanyak hampir 90 peratus.


Pengumuman itu, yang dipuji oleh Presiden AS Joe Biden, dibuat sebagai kajian dunia sebenar dari Afrika Selatan menunjukkan dua dos vaksin Pfizer-BioNTech adalah 70 peratus berkesan dalam menghentikan penyakit teruk daripada strain baharu itu.


Perlindungan vaksin yang berterusan dipanggil menggalakkan oleh pengarang penyelidikan, walaupun ia mewakili penurunan berbanding varian terdahulu.


Data untuk pil baharu itu datang daripada lebih 2,200 sukarelawan, dan menyokong penemuan awal yang diumumkan bulan lepas.


Pengeluar ubat Amerika itu berkata rawatannya, yang dipanggil Paxlovid dan belum dibenarkan oleh mana-mana negara, juga menentang varian Omicron dalam ujian makmal.


"Saya digalakkan dengan data menjanjikan yang dikeluarkan oleh Pfizer hari ini, menunjukkan bahawa pil antivirusnya berkesan mengurangkan risiko penyakit teruk pada orang yang dijangkiti Covid-19," kata Biden.


"Berita ini menyediakan satu lagi alat yang berpotensi berkuasa dalam memerangi virus itu, termasuk varian Omicron."


AS telah memesan 10 juta kursus ubat itu, mendahului kemungkinan kebenaran oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat, yang menurut Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla boleh berlaku bulan ini.


Percubaan menunjukkan bahawa pil itu mengurangkan keperluan kemasukan ke hospital pada orang dewasa berisiko tinggi dengan Covid-19 sebanyak 89 peratus jika rawatan diberikan dalam tempoh tiga hari selepas gejala bermula dan sebanyak 88 peratus jika diberikan dalam tempoh lima hari.


Secara keseluruhan, terdapat 12 kematian dalam kumpulan plasebo, dan tiada dalam kumpulan dadah.


Kesan sampingan berlaku pada kira-kira satu perempat orang dalam kedua-dua kumpulan, dan kebanyakannya ringan.


Paxlovid ialah gabungan dua ubat - nirmatrelvir, ubat eksperimen baharu, dan ritonavir, antivirus sedia ada yang digunakan untuk melawan HIV, kedua-duanya diambil selama lima hari.


Oleh kerana ia tidak menyasarkan protein spike yang bermutasi pantas yang melekat pada permukaan coronavirus, ia sepatutnya lebih kalis varian daripada rawatan antibodi sintetik, serta antibodi yang ditimbulkan oleh kebanyakan jenis vaksin Covid.


Satu lagi pil Covid, molnupiravir Merck, telah pun dibenarkan di Britain. Panel pakar AS mengundi secara sempit menyokong pil Merck dua minggu lalu, tetapi kebenaran FDA masih menunggu.


Keputusan kajian akhir menunjukkan molnupiravir mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian sebanyak 30 peratus sederhana, dan terdapat juga kebimbangan keselamatan mengenai cara ia berfungsi sebenarnya, yang berbeza daripada pil Pfizer.


Merck sendiri mengesyorkan agar tidak menggunakan molnupiravir pada wanita hamil selepas kajian haiwan menunjukkan bahaya kepada janin.


Berita itu datang ketika varian Omicron yang banyak bermutasi tersebar dengan pantas di seluruh dunia, dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan ia "mungkin" terdapat di kebanyakan negara.


Walaupun data awal yang menunjukkan bahawa varian menyebabkan penyakit yang lebih ringan pada kebanyakan orang disahkan, peningkatan kebolehjangkitan dan keupayaan untuk mengatasi imuniti terdahulu mungkin menafikan kelebihan ini, dengan menjangkiti bilangan orang yang lebih tinggi.


Banyak negara telah meningkatkan kempen pukulan penggalak mereka dalam usaha memulihkan keberkesanan vaksin.


Penyelidikan terbaru dari Afrika Selatan mendapati bahawa dua dos vaksin Pfizer-BioNTech masih menawarkan perlindungan yang baik terhadap penyakit serius sebanyak 70 peratus, walaupun ini dikurangkan daripada 93 peratus semasa gelombang Delta negara itu.


Kajian itu berdasarkan keputusan 78,000 ujian PCR yang diambil di Afrika Selatan antara 15 November dan 7 Disember.


Ia juga mendapati dua dos adalah 33 peratus berkesan terhadap jangkitan - hasil yang sejajar dengan penyelidikan awal dari Britain, yang menurut pakar menggariskan kes itu untuk dos ketiga.


Penyelidikan British mendapati dos ketiga Pfizer - sama ada selepas dua dos awal Pfizer atau dua AstraZeneca - membawa keberkesanan melawan jangkitan semula sehingga 70-75 peratus.


Penyelidikan Afrika Selatan seterusnya mengesahkan risiko jangkitan semula lebih tinggi dengan Omicron, dan peratusan yang lebih rendah daripada orang yang dijangkiti varian baharu dimasukkan ke hospital jika dibandingkan dengan gelombang pertama negara itu, selepas melaraskan status vaksin.

bottom of page