• newsatmy

Tahan lapar, dahaga hormat kawan

23 April 2021

KUALA LUMPUR: Sekalipun tidak berpuasa penuh sepanjang Ramadan, pelakon dan penyanyi, Alvin Chong tetap berusaha menjadikan berpuasa amalannya, setiap tahun.


Paling banyak, pelakon yang mencipta populariti menerusi drama Suri Hati Mr Pilot dan Takdir Yang Tertulis itu mampu berpuasa selama seminggu.


Akuinya, soal berpuasa penuh atau sebaliknya bukan isu besar buatnya.


"Paling utama untuk saya yang bukan beragama Islam menghormati mereka yang diwajibkan berpuasa sepanjang Ramadan.


Amalan berpuasa secara tak langsung mengajar saya merasai yang apa dilalui orang Islam, menahan lapar dahaga sepanjang hari. Jujurnya, saya tak pernah dapat berpuasa penuh selama sebulan.


"Ada masanya saya berpuasa separuh hari. Pernah juga saya tidak mengambil sebarang makanan, cukup hanya minum air.


Jika ada komitmen kerja, saya memang tidak larat dan mampu berpuasa penuh.


"Bagaimanapun, saya pun sudah terbiasa cara begini, lagi pun, saya mempunyai ramai kawan yang berpuasa, jadi saya menghormati mereka," katanya kepada BH Online.


Baru-baru ini, Alvin mencuri perhatian menerusi perkongsian video berdurasi 2.53 minit dalam Instagram (IG) apabila bersahur pada awal Ramadan.


"Secara kebetulan, rakan saya, Puteri Zarith dan suaminya mengajak saya bersahur. Saya tidak sembarangan nak keluar berbuka puasa dan bersahur kerana sedar ada rakan yang sukakan privasi.


"Jika ada mengajak, saya okay sama ada mahu berbuka puasa atau bersahur," katanya.


Malah, pelakon drama Takdir Yang Tertulis itu turut menitipkan pesan kepada pengikut IG yang beragama Islam supaya jangan meninggalkan solat.


"Saya bekerja dengan banyak produksi Melayu, jadi sudah terbiasa melihat artis dan kru produksi menunaikan solat di lokasi penggambaran.


"Jika ada kawan di kalangan artis lupa pun saya akan ingatkan. Rakan beragama lain pun saya cuba ingatkan. Ia lebih kepada refleksi diri untuk saya agar tidak lalai dengan tanggungjawab," katanya.


Dalam pada itu, Alvin tidak menidakkan dirinya kerap kali diajukan pertanyaan mengenai memeluk agama Islam.


Katanya, isu agama amat sensitif untuk dibahaskan.


"Jika ada yang bertanya dan saya ada ruang menjawabnya, saya akan cakap tiada ke arah itu. Tetapi, saya berharap jawapan diberikan tidak menyinggung hati sesiapa.


"Cuma, apa saya boleh katakan, saya pernah cuba mendalami ajaran Islam. Apabila ambil tahu bererti saya sudah ada niat. Namun, niat saya lebih untuk memahami," katanya yang baru sahaja selesai menjalani penggambaran drama Aku Pilih Bahagia untuk siaran RTM.


Penyanyi lagu Sayangku Salmah itu berkata, dia bergandingan buat kali keempat dengan Emma Maembong untuk drama itu.


"Drama ini menampilkan dua hero. Selain saya, Datuk Fizz Fairuz pun jadi teraju utama," katanya.


-Astro Awani