top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

TI-M mengulangi gesaan untuk siasatan bebas terhadap Azam Baki

10 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Transparency International Malaysia (TI-M) mengulangi gesaannya supaya siasatan bebas dijalankan terhadap ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.


Ia berkata siasatan bebas adalah penting untuk memelihara integriti dan reputasi agensi itu.


Presidennya Dr Muhammad Mohan menggesa kerajaan untuk menugaskan badan penyiasatan bebas yang terdiri daripada orang yang layak dan bebas untuk mendedahkan fakta kes dan menentukan sama ada mana-mana undang-undang atau peraturan dilanggar.


“TI-M mengulangi gesaan kami supaya siasatan bebas dengan penuh ketelusan dimulakan segera berhubung isu ini kerana ia melibatkan integriti dan reputasi SPRM dan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (BPR).


"Badan (siasat bebas) itu harus bertanggungjawab dan hendaklah melaporkan penemuan mereka kepada Jawatankuasa Khas Parlimen Mengenai Rasuah untuk semakan dan cadangannya," katanya dalam satu kenyataan.Beliau berkata, siasatan bebas sebegitu juga akan membolehkan Azam membela diri terhadap dakwaan yang dilemparkan terhadapnya, dan dalam proses itu melindungi nama baik SPRM.


“Memandangkan bagaimana peristiwa dan kenyataan mengenai perkara ini telah didedahkan kepada umum, rakyat berhak mengetahui perkara sebenar.


"TI-M percaya bahawa hanya tindakan afirmatif segera dan ketelusan daripada kerajaan akan membantu melindungi integriti dan reputasi SPRM dan memerangi rasuah dan salah guna kuasa di negara kita."


TI-M berkata demikian dalam menyatakan kebimbangannya yang mendalam tentang keadaan SPRM apabila peristiwa yang menyelubungi agensi penguatkuasaan undang-undang dan pegawai tertingginya terus berlaku.


Ia merujuk kepada kenyataan akhbar yang dikeluarkan kepada media pada 5 Jan dan 8 Jan oleh Pengerusi dan ahli ACAB yang lain.


"Semasa sidang media pada 5 Jan, pengerusi ACAB, Tan Sri Abu Zahar Ujang telah mengumumkan bahawa lembaga itu mengadakan perbincangan dengan Tan Sri Azam Baki dan kononnya membersihkannya daripada sebarang salah laku atau konflik kepentingan dalam pemilikan sahamnya.


“Kemudian Suruhanjaya Sekuriti telah mengeluarkan kenyataan berasingan mendakwa mereka akan menyiasat perkara itu untuk kemungkinan pelanggaran Akta Depositori Pusat Industri Sekuriti (SICDA).


“Seterusnya ahli ACAB yang lain telah keluar mengeluarkan kenyataan lain untuk menjauhkan diri daripada kenyataan Abu Zahar.


"Mereka dengan tegas menyatakan bahawa ahli Lembaga Pengarah dalam mesyuarat dengan pengerusi atau pada bila-bila masa selepas itu tidak menyatakan pendapat sedemikian yang Tan Sri Abu Zahar didakwa telah dikaitkan dengan ACAB, dan mereka mendakwa bahawa mereka telah meminta siasatan lanjut mengenai perkara itu," kata kenyataan itu.


Oleh itu, TI-M mempersoalkan apa yang berlaku dalam mesyuarat tersebut memandangkan kenyataan bercanggah ini.


Gesaan supaya Azam disiasat datang berikutan pengakuan bahawa adiknya telah menggunakan akaun sekuritinya untuk memperoleh saham dalam beberapa syarikat.

Yorumlar


bottom of page