top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

'Tiada aktiviti pembalakan di hutan simpan Lentang'

30 Disember 2021

KUANTAN: Pemeriksaan udara menggunakan dron mendapati tiada aktiviti pembalakan seperti Hutan Simpan Lentang, tanah kerajaan dan tanah milik berhampiran Jalan Bentong-Karak dan Jambatan Sri Telemong di Bentong.


Jabatan Perhutanan Pahang (JPNP), dalam satu kenyataan malam tadi, berkata semakan di kedua-dua lokasi mendapati sisa kayu yang bertaburan di jalan dan jambatan yang dikaitkan dengan aktiviti pembalakan di media sosial, sebenarnya adalah serpihan daripada kejadian lonjakan air di Sungai Temeriak, Sungai Kerau dan Sungai Timbul pada 18 Dis.


“Semakan kami mendapati kejadian lonjakan air di dua lokasi itu bermula di Hutan Simpan Lentang berikutan hujan lebat berterusan selama tiga hari bermula 16 Dis sehingga banjir besar di Bentong pada 18 Dis, disokong taburan hujan Jabatan Pengairan dan Saliran Bentong. data yang mencatatkan bacaan purata 155 milimeter pada 18 Dis yang dikategorikan sebagai amat berat.


“Tinjauan udara juga mendapati banyak kesan tanah runtuh di kawasan berbukit di Hutan Simpan Lentang, tanah kerajaan dan tanah asing yang membawa serpihan terdiri daripada tanah, batu dan pokok yang ditolak masuk ke Sungai Temeriak, Sungai Kerau dan Sungai Timbul oleh arus air deras. ," kenyataan itu dibacakan.


JPNP menambah, pemeriksaan lapangan turut menemui beberapa sisa kayu dan batang pokok pelbagai spesies yang memberi gambaran arus sungai yang deras turut membawa serpihan dari luar hutan simpan.


Menurut JPNP, kejadian lonjakan air di dua lokasi itu tiada kaitan dengan aktiviti pembalakan di tanah kerajaan Sungai Gapoi seperti didakwa sesetengah pihak, kerana ia terletak 16 kilometer (km) dari Jambatan Sri Telemong dan 23 km dari Jalan Bentong -Karak.


Pemeriksaan di lokasi semalam mendapati air di Sungai Gapoi jernih dan tiada kesan kejadian lonjakan air.


JPNP juga berkata, Hutan Simpan Lentang telah diwartakan sebagai kawasan tadahan air sejak 2002, dan kawasan seluas 30 hektar di dalam hutan itu telah dijadikan plot Hutan Bernilai Pemuliharaan Tinggi (HCVF) bermakna ia adalah hutan lindung dan tiada aktiviti pembalakan dibenarkan di kedua-dua kawasan.


Mengenai sisa kayu, jabatan itu berkata tindakan lanjut akan diambil untuk memastikan penyingkiran segera serpihan mengikut peruntukan di bawah Akta Perhutanan Negara 1984.


Jabatan itu menambah pemeriksaan lanjut akan dijalankan pada awal Januari dengan menggunakan helikopter untuk mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai isu itu dan lokasi air lonjakan di hutan simpan Lentang.

bottom of page