• Arissa Azman

Tiada isu dengan BAM, semuanya baik - Zii Jia

26 Januari 2022

Pemain No. 7 Dunia, Lee Zii Jia kini boleh mengejar impiannya untuk menjadi pemain profesional.


Semalam, BAdminton of Malaysia (BAM) memberikan restu kepada penyandang juara All England itu susulan pertemuan kedua-dua pihak di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di Bukit Kiara.


Zii Jia berkongsi di Instagram bahawa dia telah menyelesaikan masalahnya dengan BAM selepas perbincangan dari hati ke hati dengan presiden Tan Sri Norza Zakaria.


Lelaki berusia 23 tahun itu telah menyerahkan surat peletakan jawatannya daripada BAM awal bulan ini.


Ini seterusnya membawa kepada BAM mengenakan penggantungan selama dua tahun daripada semua kejohanan antarabangsa minggu lepas.


Larangan itu mencetuskan kemarahan, dengan pemain antarabangsa terkemuka mengecam tindakan yang boleh menamatkan kerjaya harapan terbaik Malaysia untuk memenangi emas Olimpik pertama negara.


Zii Jia, bagaimanapun, bertemu dengan Norza pada hari Isnin dan diikuti dengan pertemuan di ABM semalam untuk membuat kesimpulan yang boleh diterima.


“Saya gembira dapat mengadakan pertemuan peribadi dari hati ke hati dengan Norza bersama ibu bapa saya,” tulis Zii Jia di Instagram.


“Saya gembira kami kini menyelesaikan isu ini bersama BAM selepas mendapat ‘restu’ Norza untuk menjadi pemain profesional.


“Pencapaian masa lalu dan masa depan saya akan sentiasa menjadi produk BAM dan Malaysia, dan saya berterima kasih selama-lamanya kepada Norza kerana membimbing, mengasuh dan membenarkan saya berkhidmat untuk negara yang saya cintai.


“Tolong teruskan menyokong BAM dan juga pemain profesional negara yang turut dipupuk oleh BAM kerana, pada akhirnya, kita adalah satu.”


Zii Jia seterusnya menjelaskan selepas pertemuannya bahawa perbincangan itu adalah sangat positif.


Beliau juga komited untuk mewakili negara pada Kejohanan Berpasukan Asia di Kuala Lumpur pada 15-20 Feb.


"Perbincangan di BAM hari ini adalah untuk mengemas kini surat rayuan saya yang saya hantar," kata Zii Jia.


“Saya percaya kami mempunyai kesimpulan yang sangat positif, walaupun perbincangan lanjut hanya perlu bergantung kepada keputusan muktamad BAM minggu depan.


“Pada penghujung hari, tidak kira sama ada kami pemain profesional atau tidak, kami tetap bermain untuk BAM dan Malaysia.


“Walaupun keputusan muktamad masih menunggu pengesahan majlis BAM minggu depan, dipercayai persetujuan telah dicapai sama ada untuk mengurangkan atau menghapuskan penggantungannya selama dua tahun.