top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Tiada keperluan lantik ADUN PN sebagai Exco Melaka – Tok Mat

24 NOVEMBER 2021

KUALA LUMPUR: Tiada keperluan untuk melantik dua ADUN Perikatan Nasional (PN) sebagai Exco kerajaan negeri dalam kerajaan Melaka, kata Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini.


Beliau berkata, ini terutamanya selepas BN memperoleh majoriti dua pertiga dalam pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini, memetik laporan Utusan Malaysia.


“Jika kita tidak bertanding bersama, mengapa kita perlu ‘makan bersama’, terutamanya selepas kita mencapai kemenangan ini sendiri?” katanya kepada pemberita selepas menghadiri satu majlis di Seremban.


“Jika kita kekurangan kerusi maka ia mungkin perlu tetapi kita mempunyai lebih daripada cukup wakil di kalangan kita untuk dilantik sebagai exco negeri.


Malah Tok Mat berkata sekiranya perkara itu ditimbulkan kepada kepimpinan parti, beliau akan mempersoalkan keperluan sedemikian kerana beliau juga seorang pemimpin kanan parti.


“Jika saya berpuas hati dengan jawapannya, barulah saya akan menerima apa-apa cadangan untuk memasukkan wakil PN,” kata bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu.

bottom of page