• Hana

Tidak akan dilanjutkan, PKP hanya hingga 4 Februari – DG Noor Hisham

26 Januari 2021

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara, kecuali Sarawak yang dijadualkan akan berakhir pada 4 Februari ini dan tidak akan dilanjutkan.


Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, berkata keputusan itu diambil bagi mengelak kesan negatif terhadap ekonomi negara, susulan pelaksanaan PKP.


Sehubungan dengan itu, katanya lagi, PKP yang dijadual berakhir pada 4 Februari ini akan disambung dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).


PKP pada asalnya dijadual untuk dilaksanakan dalam tempoh dua minggu (sejak 13 Januari lalu) dan kesan pendekatan ini memerlukan masa.


“Justeru, kita lanjutkan sehingga Februari, tetapi kita tak nak panjangkan PKP kerana beri kesan terhadap ekonomi. Kita kena seimbangkan kepentingan ekonomi dan kesihatan.


“Kalau kita laksanakan PKP selama empat minggu, sampai awal Februari, ia kemudian disusuli PKPB bagi tempoh tiga bulan akan datang.


“Menerusi pendekatan ini, dijangka pada Mei, kita akan dapat turunkan kes (kadar jangkitan harian) kembali ke dua angka,” katanya pada sesi taklimat bersama media yang diadakan secara dalam talian, hari ini.