top of page
  • newsatmy

Usaha sama filem Malaysia-Australia mampu rangsang pertumbuhan industri kreatif tempatan

11 Julai 2021

PUTRAJAYA: Perjanjian usaha sama penerbitan filem antara Malaysia dan Australia yang berkuat kuasa bulan ini, dijangka merangsang pertumbuhan ekonomi bagi sektor industri kreatif tempatan serta industri rantaian dan sokongan yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah.


Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata perjanjian itu merupakan antara inisiatif berimpak tinggi untuk memajukan sektor industri kreatif tempatan serta membuka lebih banyak peluang dan ruang untuk penggiat industri kreatif menerusi jalinan kerjasama dengan Australia.


Perjanjian itu yang merupakan antara inisiatif di bawah strategi pembangunan industri perfileman tempatan ke persada antarabangsa diterajui agensi Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) iaitu Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS).


Melalui perjanjian itu, katanya produksi dari Malaysia akan dianggap sebagai produksi tempatan Australia yang membolehkan karya filem Malaysia menembusi pasaran negara lain yang telah menandatangani perjanjian usaha sama dengan Australia seperti Kanada, China, Singapura, Itali, Jerman dan United Kingdom.


"Saya berharap jalinan usaha sama ini akan terus mengukuhkan perkongsian strategik dalam penerbitan filem, meningkatkan kualiti dan kuantiti penghasilan filem, menggalakkan pembangunan kemahiran terhadap produksi tempatan serta membolehkan pertukaran budaya dan kreativiti penerbitan antara Malaysia dan Australia," katanya.


Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut berkaitan perjanjian usaha sama berkenaan boleh diperoleh di laman web www.kkmm.gov.my dan www.finas.gov.my atau melalui Bahagian Galakan Penggambaran FINAS di talian 03-41041300 serta e-mel di info@finas.my.


-- BERNAMA

bottom of page