• newsatmy

Wujud Campur Tangan Pembangkang Disebalik Desakan Terhadap Agong, PM?

18 Februari 2021

90 ahli Parlimen ASEAN daripada tujuh negara ASEAN yang menggesa Yang di-Pertuan Agong dan Perdana Menteri membenarkan Parlimen bersidang tanpa sekatan secepat mungkin dilihat wujudnya campur tangan daripada pihak pembangkang.


Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, Mohd Rafiq Mohd Abdullah berkata, ini memandangkan kenyataan yang dikeluarkan itu menggunakan logo sebuah perkumpulan yang dikenali sebagai “ASEAN Parliamentarians for Human Rights”.


“Kita mendapati, laman web tersebut menyenaraikan antara pengasas kumpulan ini ialah Lim Kit Siang (DAP) dan Charles Santiago (DAP). Menurut laman web itu, Pengerusi kumpulan ini sekarang ialah Charles Santiago, ahli parlimen DAP,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.


Justeru, Mohd Rafiq menegaskan, mana-mana pihak yang membuka pintu untuk negara asing mencampuri urusan domestik tanah air adalah seperti menggadai kedaulatan negara.


“Dari dulu lagi memang ada ahli politik pembangkang yang suka membawa campurtangan asing ke negara kita. Ini bukan perkara kecil. Malaysia tidak memerlukan campur tangan ahli politik negara asing untuk menentukan halatuju negara kita.


“Kalau ada sesiapa yang sengaja menjemput orang luar masuk campur dalam urusan kita, maka ini adalah satu tindakan terdesak. Apa sahaja perbezaan kita, jangan sampai menjual negara kepada orang politik asing,” ujarnya.


Sementara itu, Mohd Yazid Mohd Yunus yang juga merupakan Ahli MPT BERSATU ketika dihubungi memaklumkan seharusnya 90 ahli Parlimen di tujuh negara ASEAN itu lebih memfokuskan kepada negara-negara yang mempunyai isu atau permasalahan berhubung demokrasi seperti Mynmar yang baharu sahaja ditumbangkan menerusi junta tenteranya.


Menurut beliau, walaupun persidangan parlimen tidak berjalan ketika pelaksanaan darurat namun Kerajaan Perikatan Nasional (PN) bukan sahaja berjaya menurunkan jangkitan COVID-19 malah segala yang dilaksnakan adalah berlandaskan undang-undang yang tertakluk dalam Perlembagaan Persekutuan di samping tiada salah guna kuasa dilakukan.


“Ahli Parlimen dari negara lain apa asas dia untuk komen begitu kerana adakah negara kita huru hara? Walhal boleh dilihat kerajaan mentadbir negara dengan baik walaupun ketika pelaksanaan darurat. Boleh dilihat baharu sahaja sebulan PKP dan proklamasi darurat namun kita lihat banyak perubahan yang berlaku dalam masa sebulan.


“Persidangan Parlimen tidak dilaksanakan kerana mendengar nasihat dari Majis Keselamatan Negara yang perhimpunan besar tidak boleh dilakukan.


“Dan jika ia dilakukan, ini akan menghilangkan fokus penuh kerajaan untuk membantu rakyat dan meningkatkan ekonomi negara di samping akan timbul kemarahan di kalangan rakyat kerana jika ahli-ahli parlimen boleh bersidang, kenapa kami tak boleh.


“Kerajaan tidak perlu ambil peduli terhadap perkara ini kerana tuduhannya yang tidak berasas kerana kerajaan sudah berusaha sedaya upaya membantu rakyat dan kalau kita lihat sekarang ini pun, rakyat lebih mengutamakan inisatif yang dilakukan kerajaan berbanding wayang politik oleh p[ihak yang tidak berkesudahan,”katanya.