top of page
  • newsatmy

Yinson jalankan terbitan bonus, waran percuma untuk memberi ganjaran kepada pemegang saham

20 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Yinson Holdings Bhd (Yinson) sedang melaksanakan terbitan bonus sehingga 1.112 bilion saham biasa baharu berdasarkan satu saham bonus bagi setiap satu saham Yinson yang dipegang.


Yinson berkata terbitan bonus ini akan memberi ganjaran kepada pemegang saham sedia ada atas sokongan berterusan mereka dan menggalakkan penyertaan yang lebih besar dalam ekuitinya, memandangkan asas saham yang lebih besar.


"Tarikh kelayakan akan diumumkan kemudian selepas menerima semua kelulusan berkaitan," katanya.


Yinson juga akan melaksanakan terbitan hak boleh lepas dan waran boleh tanggal percuma untuk mengikutinya selepas selesai terbitan bonus untuk menaikkan anggaran hasil kasar kira-kira RM1.10 bilion kepada RM1.22 bilion.


Ia berkata terbitan hak ini akan menambah baik penggearan bersih dan kedudukan kewangan syarikat.


"Sehingga kira-kira 42.1 peratus daripada hasil telah diperuntukkan untuk projek penyimpanan dan pemunggahan pengeluaran terapung (FPSO) AS$5.2 bilion baharu Yinson oleh Petróleo Brasileiro S.A., yang akan beroperasi di Lembangan Campos Utara, luar pesisir Brazil.


"Selain itu, sehingga kira-kira 49.1 peratus akan digunakan untuk pembayaran balik pinjaman bank, manakala baki hasil kasar akan diperuntukkan untuk pengembangan perniagaan boleh diperbaharui dan teknologi hijau Yinson, modal kerja, dan perbelanjaan yang berkaitan dengan pelaksanaan cadangan itu. terbitan bonus dan terbitan hak," katanya.


Menurut Yinson, waran itu akan dilampirkan pada saham terbitan hak tanpa kos tambahan dan akan dikeluarkan kepada pemegang saham berhak yang telah melanggan saham terbitan hak itu.


"Kedua-dua cadangan itu dijangka siap pada suku kedua 2022," katanya.


Ketua pegawai eksekutif kumpulan Lim Chern Yuan berkata terbitan hak terakhir syarikat adalah pada 2014, selepas itu Yinson menyelesaikan empat projek FPSO.


“Kali ini, Yinson akan menggunakan sebahagian daripada hasil untuk membayar pinjaman bank.


"Ini akan menghasilkan penjimatan faedah tahunan sehingga kira-kira RM22.5 juta, sambil menyediakan modal tambahan untuk mempercepatkan pertumbuhan perniagaan boleh diperbaharui dan teknologi hijau kami," kata Lim.


Ketua Pegawai Strategi Kumpulan Daniel Bong berkata perniagaan Yinson berada pada trajektori pertumbuhan yang stabil namun menarik, menjadikan kini masa yang sesuai untuk syarikat itu melaksanakan cadangan ini.


"Inisiatif ini membentuk sebahagian daripada strategi modal kami, yang membolehkan perniagaan kami mengakses pasaran modal dan melaksanakan rancangan pertumbuhan kami," tambah Bong.

Kommentare


bottom of page