top of page
  • newsatmy

YTL Power memperoleh Dodid untuk menerokai pusat data di luar Malaysia

21 Disember 2021

KUALA LUMPUR: YTL Power International Bhd telah mengambil alih Dodid Pte Ltd, pemilik pusat data tiga peringkat 12.5 megawatt (MW) di Singapura, menandakan penerokaan pertama kumpulan itu ke dalam industri pusat data di luar Malaysia.


Urus niaga itu dilakukan melalui anak syarikat infrastruktur digitalnya, YTL Data Center Holdings Pte Ltd. (YTL DC).


Datuk Yeoh Seok Hong, pengarah urusan YTL Power, berkata ini adalah langkah pertama dalam mewujudkan platform pusat data serantau di Asia Tenggara.


Beliau berkata YTL DC akan membina kampus pusat data baharu di Asia Tenggara menggunakan kepakaran kumpulan YTL dalam tenaga boleh diperbaharui, telekomunikasi dan pembinaan.


YTL DC, yang diasaskan pada 2021 dan beribu pejabat di Singapura, menyediakan perkhidmatan pusat data yang membolehkan penskalaan tangkas dan pantas, memberikan penyelesaian yang berpusatkan pelanggan yang komprehensif.


Yeoh berkata YTL DC bekerjasama dengan YTL PowerSeraya, pengeluar kuasa kedua terbesar di Singapura, dan cabang runcitnya Geneco mengenai penyelesaian tenaga hijau untuk membolehkan pusat data berjalan pada tenaga boleh diperbaharui.


"Ini merupakan inisiatif strategik utama ketika kami berusaha untuk mengembangkan platform infrastruktur kami untuk membina ekosistem dipacu data yang mampan yang dikuasakan oleh tenaga boleh diperbaharui, yang akan membantu memenuhi selera rantau yang semakin meningkat untuk penyelesaian dan perkhidmatan berasaskan awan.


“Dengan kepakaran mendalam YTL dalam pasaran telekomunikasi dan elektrik utama di Singapura, Malaysia dan Indonesia, kami boleh mengeluarkan sinergi daripada seluruh perniagaan teras kumpulan YTL untuk membawa kecekapan kos dan nilai jangka panjang kepada pelanggan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.


Kemudahan pusat data termaju, dibina dan ditauliahkan pada 2018, memberi perkhidmatan kepada pelanggan skala besar terbesar di Asia.


Menurut Yeoh, YTL Power merancang untuk membina kapasiti pusat data hijau 300MW di seluruh wilayah menjelang 2030, dengan YTL DC menyasarkan hab kritikal seperti Kuala Lumpur, Johor dan Singapura.


Yeoh berkata bahawa pertumbuhan pesat pasaran pusat data Asia Tenggara di tengah-tengah transformasi digital mewakili peluang menarik bagi kumpulan itu untuk mengembangkan kepakaran infrastrukturnya ke era digital.


Beliau berkata rancangan sedang dalam usaha untuk mengembangkan kemudahan pusat data kumpulan YTL yang sedia ada di Sentul, Kuala Lumpur, bagi menyediakan pelanggan dengan sambungan rangkaian rapat ke hab pertukaran internet kritikal di pusat bandar.

bottom of page