top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Zahid diperintahkan untuk membela diri atas tuduhan rasuah, pengubahan wang haram

24 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi memerintahkan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi membela diri terhadap semua 47 pertuduhan pecah amanah (CBT), rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana daripada yayasan kebajikan yang ditubuhkannya.


Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kes prima facie terhadap Presiden Umno berusia 68 tahun itu.


“Selepas melakukan penilaian maksimum terhadap bukti, saya dapati pihak pendakwaan telah membuktikan semua ramuan pertuduhan terhadap tertuduh.


"Oleh itu saya memerintahkan anda untuk membela diri terhadap semua pertuduhan," katanya.


Zahid kemudiannya memilih untuk memberikan keterangan bersumpah dari kandang saksi sebagai sebahagian daripada pembelaannya.


Pihak pendakwaan telah menutup kesnya pada 19 Mac tahun lepas selepas memanggil 99 saksi, termasuk bekas pegawai khas Zahid Wan Ahmad Wan Omar; firma guaman Lewis & Co rakan kongsi B Muralidharan; pengurup wang Omar Ali Abdullah; dan bekas setiausaha eksekutif Zahid Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly.


Perbicaraan bermula pada 18 Nov 2019.


Mahkamah Tinggi hari ini menetapkan keputusan sama ada Zahid perlu dipanggil membela diri selepas mendengar hujahan Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran dan peguam bela Hisyam Teh Poh Teik dan Hamidi Mohd Noh.


Zahid mengaku tidak bersalah terhadap 12 pertuduhan CBT, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram, membabitkan puluhan juta ringgit milik yayasan amal Yayasan Akalbudi.


Bagi pertuduhan CBT, Zahid didakwa menggunakan dana itu untuk membuat enam pembayaran bagi penggunaan kad kredit peribadinya, polisi insurans dan lesen kenderaan peribadinya, kiriman wang kepada firma guaman dan sumbangan kepada Persatuan Bola Sepak Polis Diraja Malaysia.


Kesalahan itu didakwa dilakukan di cawangan Affin Bank Bhd di Jalan Bunus, luar Jalan Masjid India di sini antara 13 Jan 2014 dan 23 Dis 2016.


Pertuduhan itu mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara antara dua dan 20 tahun serta sebat dan denda, jika sabit kesalahan.


Zahid turut didakwa atas lapan pertuduhan rasuah, di mana dia didakwa menerima rasuah daripada tiga syarikat, iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Bhd dan Profound Radiance Sdn Bhd, sebagai dorongan untuknya, atas kapasitinya sebagai menteri dalam negeri kemudian, untuk membantu syarikat-syarikat mendapatkan projek MyEG, membekalkan cip pasport dan dilantik sebagai pengendali pusat sehenti visa migran di Pakistan dan Nepal, masing-masing.


Dia didakwa melakukan kesalahan itu, dirangka mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, di cawangan Maybank di Dataran Maybank di Jalan Maarof, Bangsar di sini antara 15 Julai 2016 dan 15 Mac 2018.


Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga menghadapi 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan terlibat dalam transaksi langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.


Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di cawangan Malayan Banking Bhd Dataran Maybank di Jalan Maarof, Bangsar, dan Marhaba Enterprise Sdn Bhd di Jalan Bukit Bintang di sini antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.


Secara berasingan, Zahid turut menghadapi 40 pertuduhan lain di mahkamah sesyen Shah Alam kerana menerima rasuah daripada sebuah syarikat berhubung sistem visa luar negara, menjadikan jumlah pertuduhan terhadapnya sebanyak 87.


Kes ditetapkan untuk perbicaraan berterusan pada 3 Feb.

bottom of page