top of page
  • newsatmy

Bicara kes rasuah VLN Ahmad Zahid ditangguh ke 15 Jun

2 Jun 2021

SHAH ALAM: Perbicaraan kes rasuah bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menghadapi 40 pertuduhan rasuah berhubung Sistem Visa Luar Negara (VLN) yang sepatutnya bersambung hari ini di Mahkamah Tinggi di sini, ditangguhkan ke 15 Jun depan.


Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran berkata penangguhan itu berikutan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh fasa pertama di seluruh negara selama dua minggu bermula hari ini.


"Pada prosiding 15 Jun nanti, saksi pendakwaan ketiga iaitu bekas Timbalan Setiausaha Bahagian Hal Ehwal Imigresen, Kementerian Dalam Negeri (KDN) Siti Jalilah Abd Manap akan dipanggil semula untuk memberi keterangan dan seorang lagi saksi baharu juga akan memberi keterangan," katanya kepada pemberita menerusi WhatsApp.


Kes itu sepatutnya ditetapkan untuk sambung bicara selama tiga hari sepanjang minggu ini.

Setakat ini, dua saksi pendakwaan telah selesai memberi keterangan pada perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa.


Ahmad Zahid, 68, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai dorongan untuk dirinya, sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri, melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan One Stop Centre (OSC) di China dan Sistem VLN serta mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama oleh KDN.


Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya dan di Country Heights, Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.


Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.


Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa sebagai menteri sama telah mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1,150,000, RM3,000,000, EURO15,000 dan US$15,000 tanpa balasan daripada UKSB yang mempunyai hubungan dengan kerja rasmi beliau.


Beliau didakwa melakukan kesalahan itu di Country Heights antara Jun 2015 dan Oktober 2017 serta dituduh mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.


-Astro Awani

bottom of page