top of page
  • admin

Budget 2023:Kita dengar dahulu


KUALA LUMPUR, 7 Okt – Perikatan Nasional (PN) tidak tergugat dengan kemungkinan Bajet 2023 dijadikan ‘belanjawan gula-gula’ oleh Barisan Nasional (BN) untuk memancing undi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).


Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yakin situasi itu tidak menjejaskan parti kerana PN sudah membuktikan kemampuan menjaga kebajikan rakyat ketika beliau menjadi Perdana Menteri sepanjang krisis pandemik COVID-19.


“Tidak, ia tidak merugikan kita. Kita akan dengar dahulu kandungan Bajet 2023 sama ada ia mencukupi, memadai, memberi tumpuan pada kumpulan terpilih atau tidak.


“Saya akan bahas dalam Parlimen nanti. Apa pun, ia tidak begitu membimbangkan kita kerana sebelum ini, bajet kita pun sudah beri perhatian pada rakyat.


“Waktu zaman saya tadbir negara pun kita dah beri tumpuan dengan belanjawan yang besar, pakej rangsangan yang banyak dan bantuan prihatin yang agak menyeluruh, di samping mengurus masalah COVID-19. Ini terbukti menjadi keutamaan kita.


“Kita nak tengok sama ada belanjawan ini menggambarkan hal sama atau ada perkara baharu. Tak adil untuk saya komen sekarang,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat PN di Publika di sini, pada Khamis.


Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada Bajet 2023 yang dijadualkan dibentang di Dewan Rakyat, bakal menjejaskan PN jika BN menjadikannya sebagai sebahagian janji PRU-15.

Comments


bottom of page