top of page
  • newsatmy

Hans Isaac umum tinggalkan dunia lakonan

8 Disember 2021

Pelakon dan penerbit, Datuk Hans Isaac akhirnya memilih untuk mengundurkan diri daripada dunia lakonan selepas 25 tahun bergelar aktor.


Berita itu diumumkan Hans menerusi hantaran terbaharu di akaun Instagram miliknya hari ini.


Menerusi coretan tersebut Hans menyatakan rasa syukur kerana sepanjang berada di dalam industri, kerjayanya direstui ramai walaupun pada mulanya lakonan bukanlah kerjaya yang diminatinya.


“Seperti yang mereka katakan, semua perkara yang baik akan ada pengakhiran. Dan selepas 25 tahun sebagai PELAKON, itu bukan perjalanan yang terlalu buruk bukan? Saya telah direstui, saya benar-benar direstui dan akan sentiasa bersyukur.


“Semuanya bermula apabila Datin Paduka Shuhaimi Baba memberi peluang kepada saya melakonkan watak dalam filem Ringgit Kasorrga pada tahun 1994.


“30 daripadanya filem cereka, sejumlah besar drama dan rancangan TV kemudiannya, diangkat sebagai Pelakon Lelaki Terbaik, Lakon Layar dan memenangi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik bagi Buli Balik bersama Afdlin Shauki untuk dilakonkan di Filipina (Miss You Like Crazy) ke filem Singapore City Sharks, dan kini sudah tiba masanya untuk mengundurkan diri.


“Berlakon bukanlah minat saya, tetapi saya belajar untuk mencintai dan menikmati proses itu serta bertuah kerana dapat bekerja bersama yang terbaik dalam industri.


“Bagi mereka yang amat mengenali saya, mereka akan memberitahu anda bahawa saya bukan jenis yang duduk dan tidak melakukan apa-apa.


“Saya selalu bertanya kepada diri sendiri ‘Apa dan siapa Hans yang seterusnya?’ Apabila saya telah mencapai matlamat tertentu, bagaimana saya boleh menambah baik dan pada masa yang sama memberi peluang kepada orang lain di sekeliling saya?” jelasnya.


Bagaimanapun kata Hans, keputusan tersebut tidak mematahkan semangatnya untuk terus menyokong karya dan juga industri seni tanah air.


“Saya akan terus menyokong industri seperti biasa. Terdapat sisi pawagam, pengurusan dan mungkin juga pergi ke pentas bersama Awie dan Afdlin dari semasa ke semasa untuk ketawa, beriadah dan berseronok.


“Harapan saya adalah untuk mengarahkan satu lagi teater muzikal di Istana Budaya suatu hari nanti dan akan terus meluangkan masa untuk membina empayar saya.


“Kerana jika tidak ada orang yang percaya kepada saya sebelum ini, maka tidak akan ada Hans Isaac si PELAKON,” coretnya.


Hans juga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang pernah bekerjasama dan mempercayai bakatnya sebagai seorang anak seni.


“Dengan itu, terima kasih kepada semua penerbit, pengarah, rakan sekerja dan ahli krew kerana telah memberi saya antara kenangan terbaik dalam hidup.


“Saya selalu mengatakan peminat saya adalah kawan saya. Mereka sentiasa bersama saya sepanjang perjalanan saya. Terima kasih atas sokongan selama ini dalam apa jua yang saya lakukan.


“Satu bab telah tamat, satu bab baru bermula… terima kasih pada semua,” coretnya.

Hans memulakan kerjaya lakonannya pada 1995, ketika berusia 22 tahun menerusi filem Ringgit Kasorrga yang ditayangkan dua tahun kemudian.


Pada 1997, Hans berlakon di samping Ratu Rock negara, Ella dalam filem Hanya Kawan arahan Harith Iskander.


Pada Mac 2004, Hans memegang watak sebagai Roy iaitu seorang pereka perisian komputer dan kaki buli dalam filem sulung arahan Afdlin Shauki, Buli yang menampilkan pelakon hebat antaranya Afdlin, AC Mizal, Nasha Aziz dan Ako Mustapha.


Filem Buli juga merupakan antara filem yang berjaya menaikkan namanya sehingga dikenali ramai.


Antara filem lain yang pernah dibintangi Hans adalah Baik Punya Cilok (2005), Buli Balik (2006), Cuci (2008), Tipu Kanan Tipu Kiri (2006) dan Misteri Jalan Lama (2011).


Hans kemudiannya dilantik sebagai Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo pada 8 April 2019.


Hans bagaimanapun melepaskan jawatan sebagai Pengerusi Finas pada 22 Mei 2020 selepas setahun menerajui badan filem itu.
Artikel asal di Gempak boleh dibaca di sini.

Comments


bottom of page