top of page
  • newsatmy

Kekal pakai pelitup muka, patuh SOP meski sudah ambil vaksin - KJ

27 Februari 2021

Rakyat mesti terus memakai pelitup muka dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sedia ada walaupun mereka telah menerima vaksin Covid-19, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.


Jelasnya, ini bukan kerana kerajaan tidak yakin dengan vaksin, tapi kerana belum mempunyai data yang cukup untuk membuat keputusan berhubung aturan baru bagi mereka yang sudah menerima vaksin.


"Ini bukan kerana kita tidak yakin dengan vaksin, tetapi kerana kita belum memiliki cukup data," katanya pada sidang media di MASkargo setelah menerima kumpulan pertama vaksin 200 liter Sinovac hari ini.


"Berdasarkan nasihat ketua pengarah kesihatan, kita kekalkan semua SOP, termasuk untuk orang yang sudah mengambil vaksin," katanya.


"Jadi, walaupun anda sudah mengambil vaksin dan orang sebelah anda pun sudah mengambil vaksin, pakai pelitup muka anda," katanya.


Sehingga semalam, sejumlah 1,183,779 orang telah mendaftar untuk vaksinasi melalui MySejahtera dan sejumlah 3,580 orang sudah menerima vaksin Covid-19.


Malaysia menyasarkan untuk mencapai imuniti kawanan dalam tempoh satu tahun.

bottom of page