top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Kos RFID hanya seringgit, patut diberi percuma kepada rakyat – Najib Razak

19 Januari 2022

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini ada membuat pendedahan mengenai kos pasif untuk pelekat Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) hanyalah RM1 setiap satu.


Perkara tersebut dimaklumkan oleh Najib menerusi sebuah hantaran di Facebook miliknya dan turut meluahkan rasa hairan kerana pelekat itu kini dijual dengan harga berlipat kali ganda iaitu sekitar RM35.

Dalam pada itu, Najib juga melontarkan pendapat bahawa pelekat RFID sepatutnya diberi percuma kepada setiap pelanggan Touch ‘n Go (TnG) berikutan kosnya yang rendah serta ianya juga sebelum ini diberi secara percuma dari tahun 2018 hingga Februari 2020 yang lalu.


Namun, bermula 15 Februari 2020, pelekat RFID berkenaan dijual pada harga RM35 sekeping dan agak membebankan bagi sesetengah pengguna.


Soal Najib lagi, adakah syarikat TnG akan memberi rebat kepada pemilik SmartTag yang tidak lagi digunakan sekiranya plaza tol beralih sepenuhnya kepada sistem RFID.


Menjengah ke ruangan komen, ramai warga maya meluahkan rasa setuju dengan pendedahan DS Najib dan menggesa agar tindakan segera diambil bagi menyelesaikan isu terbabit.


“Ini bukan masanya untuk suruh rakyat keluar duit membeli sesuatu yang tak pasti boleh pakai, sticker tu pun silap haribulan kena panas matahari pada cermin boleh hilang atau tertanggal.” komen seorang netizen.


“Sepatutnya ditukar secara percuma oleh syarikat pengendali.” sahut pengguna Facebook yang lain.


Sekadar info, syarikat Touch ‘n Go dimiliki CIMB Bank, Ant Group dari China, syarikat insuran AIA Group dari USA dan firma pelaburan Bow Wave Capital dari New York.

Comentarios


bottom of page