top of page
  • newsatmy

KPDNHEP, MKN bincang benarkan lebih banyak sektor perniagaan beroperasi

7 Februari 2021

PUTRAJAYA: Perbincangan untuk membenarkan sektor perniagaan yang masih belum dibenarkan buka untuk beroperasi semula sedang berjalan dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN), kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.


Beliau berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sebolehnya mahu semua sektor perniagaan belum dibuka, dibenarkan beroperasi dengan syarat semua pihak bersetuju untuk bekerjasama mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di tahap yang tinggi.


"KPDNHEP sangat prihatin dan mendengar rayuan pelbagai sektor perniagaan yang meminta untuk diberikan kebenaran beroperasi. KPDNHEP memahami keperluan untuk membuka semua sektor perniagaan kerana 'ekonomi satu keperluan', dengan syarat kedua-dua peniaga dan pengguna patuh kepada SOPPKP sepenuhnya, agar penularan wabak COVID dapat dibendung demi kebaikan negara dan rakyat," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Beliau berkata antara sektor perniagaan yang masih belum dibenarkan beroperasi adalah kedai pakaian, kedai barangan sukan, kedai barang rumah dan peralatan dapur dan kedai kosmetik.


Sementara itu, Nanta berkata hasil tinjauan hari ini ke sebuah kilang pengeluaran dan pembungkusan minyak masak sawit di Dengkil, Selangor serta pemeriksaan pegawai penguatkuasa KPDNHEP di seluruh negara termasuk di bandar Muadzam Shah, Rompin baru-baru ini, mendapati bekalan minyak masak pek polibeg satu kilogram (kg) amat mencukupi.


Katanya berdasarkan maklumat dari lapangan, kekurangan di sesebuah premis peruncit hanyalah bersifat sementara, disebabkan kehabisan stok dan peruncit berkenaan sedang menunggu penghantaran baru dari pemborong.


Beliau berkata KPDNHEP telah mendapat mandat dan peruntukan dari kerajaan untuk melaksanakan program bersifat 'people-centric', dan salah satunya ialah menyediakan subsidi minyak masak pek polibeg 1kg pada harga kawalan, untuk meringankan dan mengurangkan kos sara hidup rakyat.


Katanya tujuan lawatan ke kilang pengeluaran dan pembungkusan minyak masak sawit di Dengkil, adalah untuk meninjau dari dekat bekalan dan proses pengeluaran minyak masak sawit dari ladang ke kilang dan dari kilang ke pemborong dan peruncit, ekoran maklum balas dari pengguna dan netizen yang bekalan minyak masak pek polibeg 1kg berkurangan di pasaran, terutama di peringkat peruncit.


"Sebanyak 60,000 metrik tan sebulan atau 720,000 metrik tan setahun minyak masak bersubsidi diperuntukkan dalam bentuk pek polibeg 1kg. Ini bersamaan dengan 60 juta peket 1kg sebulan atau 720 juta peket 1kg setahun. Jika dibandingkan dengan rakyat Malaysia yang berjumlah 32.7 juta orang, bermakna 1.8kg sebulan atau 22kg setahun untuk setiap rakyat, termasuk kanak-kanak," katanya.


Nanta berkata terdapat sebanyak 25 pengilang dan 296 syarikat pembungkus minyak masak di seluruh negara, dan bagi tahun 2020, jumlah pengeluaran minyak masak bersubsidi dan tidak bersubsidi adalah sebanyak 1,836,000 metrik tan setahun.


Beliau berkata sebagai langkah sementara, KPDNHEP telah melaksanakan Arahan Penetapan Had Pembelian Minyak masak Pek Polibeg 1kg di peringkat peruncit bermula 19 Jan lalu di mana setiap pengguna hanya dihadkan tiga pek polibeg 1kg untuk setiap pembelian.


Nanta juga menyeru kepada pengguna untuk menggunakan aplikasi 'mobile Price Catcher' untuk mengetahui premis peruncit yang mempunyai bekalan di sesebuah lokaliti, contohnya di bandar Muadzam Shah itu membuktikan ketiadaan di sesebuah premis peruncit bukan bermakna bekalan terputus, malah bekalan masih ada di lebih dari tiga premis peruncit di bandar tersebut.


-- BERNAMA

bottom of page