top of page
  • newsatmy

Lebih 1,200 Kaunselor Ditempatkan Di PPS

24 Disember 2021

SEPANG– Lebih 1,200 pegawai kaunselor digerakkan di seluruh pusat perpindahan sementara (PPS) untuk memberikan bimbingan dari segi psikososial kepada mangsa banjir di Selangor dan Kuala Lumpur.

Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd. Harun berkata, pegawai-pegawai berkenaan bertanggungjawab membantu mangsa-mangsa yang bukan hanya kehilangan harta benda tetapi emosi sejak Sabtu lalu. “Mereka (mangsa) yang berada di PPS akan mendapatkan khidmat kaunselor yang kita gerakkan, kita memahami mangsa bukannya kehilangan harta benda sahaja tetapi dari segi psikososial yang memerlukan semangat. “Emosi mangsa terganggu dan perlu dibantu, ini akan digerakkan di bawah Lembaga Kaunselor JKM,” jelasnya ketika ditemui selepas mengadakan lawatan dan menyerahkan sumbangan kepada mangsa-mangsa banjir di PPS Sekolah Kebangsaan Kota Warisan,

Rina berkata, beliau sangat berpuas hati dengan fasiliti yang diberikan kepada mangsa-mangsa banjir di PPS ini dengan seramai 503 mangsa banjir terdiri daripada 130 keluarga ditempatkan dengan kelengkapan bantuan dan makanan serta keperluan peribadi mencukupi.

Untuk rekod , sebanyak 389 PPS dibuka di seluruh negara membabitkan tujuh negeri dengan jumlah mangsa 60,820 membabitkan 17,207 keluarga.

Pahang mencatatkan bilangan PPS tertinggi yang dibuka iaitu 216, Selangor (110), Kelantan (8), Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur (4), Melaka (3) dan Perak (2).

Commentaires


bottom of page