top of page
  • newsatmy

Macau Scam: Pesara swasta rugi RM1.3 juta diperdaya 'pegawai bank'

18 Mei 2021

KUALA LUMPUR: Seorang pesara swasta mengalami kerugian RM1.3 juta selepas ditipu sindiket Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai bank, awal bulan lepas.


Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata ia bermula apabila wanita berusia 60 tahun itu menerima panggilan yang mendakwa kononnya kad kredit miliknya telah membuat pembelian bitcoin di laman web sosial.


Beliau berkata wanita itu menafikan perkara berkenaan dan telah memberikan maklumat peribadinya kepada pemanggil yang mengaku sebagai wakil Bank Negara untuk membantunya membuat laporan polis.


"Wanita itu kemudiannya menerima salinan 'laporan polis' kira-kira pukul 9.02 pagi keesokan harinya melalui WhatsApp dan diminta untuk memberikan semua maklumat akaun bank, kononnya bagi tujuan memperbaharui akaun.


"Pada 10 Mei lepas, wanita itu membuat semakan dengan Bank Negara dan dimaklumkan panggilan yang diterimanya adalah palsu," katanya dalam kenyataan pada Isnin.


Mohamad Fakhrudin berkata semakan mendapati wanita itu telah mendedahkan maklumat mengenai tujuh akaun banknya kepada pemanggil.


-- BERNAMA

bottom of page