top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Makan besar & aktiviti ziarah dibenarkan untuk Tahun Baru Cina – Menteri Perpaduan

20 Januari 2022

Memandangkan kes Covid-19 masih membahayakan lebih-lebih lagi dengan varian terbaharu Omicron yang semakin menular, sambutan Tahun Baru Cina perlu disambut dengan mengikut Prosedur Operasi Standard yang ditetapkan.


Sebentar tadi, Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Saddique telah mengumumkan SOP bagi Tahun Baru Cina menerusi sidang media.


Menurutnya, makan besar bersama keluarga pada malam sebelum Tahun Baru Cina serta aktiviti ziarah keluarga dan sanak-saudara adalah dibenarkan.


Namun begitu, majlis rumah terbuka atau open house pula tidak dibenarkan tetapi jamuan tertutup pula dibenarkan hanya untuk tetamu yang mendapat jemputan.


Selain itu, Presiden Persekutuan Persatuan Tao Malaysia Daozhang Tan Hoe Chiow berkata, persembahan tarian naga dan singa juga boleh dibuat sekiranya kesemua yang terlibat telah menerima vaksin penuh dan mendapat permit daripada pihak polis.


"SOP ini telah dibincangkan ketika mesyuarat baru-baru ini dengan Menteri Perpaduan. Kita akan ikut garis panduan di bawah Pelan Pemulihan Fasa 4.”


Bagi lawatan ke kuil pula, pihak pengurusan perlu memastikan para penganut perlulah lengkap vaksinasi sebelum masuk ke dalam kuil.


Tahun lepas, makan besar dibenarkan tapi hanya untuk ahli keluarga yang tinggal dalam lingkungan 10km dan aktiviti ziarah tak dibenarkan.

Comentarios


bottom of page