top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Malaysia tidak boleh 'lockdown' lagi - KJ

10 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Malaysia tidak mampu untuk mengambil pendekatan yang sama seperti China dalam menangani pandemik Covid-19 dengan melaksanakan perintah berkurung di negara itu.


Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata ini kerana perintah berkurung memberi implikasi ekonomi dan akan menjejaskan kebajikan rakyat.


"Malaysia tidak mampu melaksanakan perintah berkurung dari segi ekonomi dan kebajikan rakyat. Strategi kami ialah mitigasi.


“Ini bermakna kita menguruskan kes positif dengan berkesan, meningkatkan vaksinasi, mematuhi prosedur operasi standard, #TRIIS (uji, lapor, maklumkan, asingkan dan cari) supaya kadar kematian, penggunaan unit rawatan rapi dan kemasukan ke hospital dapat mengurangkan,” katanya pada Twitternya.


Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menangani wabak Covid-19 di negara ini.


Khairy telah mengakui pendekatan China, seperti yang dibangkitkan oleh Tiong, berkesan dalam mengawal wabak itu, tetapi strategi negara sifar-Covid bermakna sekatan pergerakan akan dilaksanakan sepenuhnya walaupun terdapat hanya tiga kes positif.


Dalam tweetnya, Khairy turut mempertahankan Dr Noor Hisham dalam melaksanakan tanggungjawabnya.


"Dr Noor Hisham mendapat sokongan penuh saya untuk menjalankan tugasnya sebagai ketua pengarah Kesihatan Malaysia," tegasnya.


Tiong, dalam catatan Facebook awal hari ini, mempersoalkan sama ada Khairy mempunyai strategi yang jelas untuk menghadapi senario terburuk, sambil memuji kaedah China dalam mengendalikan wabak itu.

bottom of page