top of page
  • cik skod

Menjelang PRU15: Lima media bergabung kumpul suara rakyat


KUALA LUMPUR,19 Sept: Lima media perdana dalam negara bersama tiga firma penyelidikan menjalinkan kerjasama bagi menjalankan satu kaji selidik mega untuk mengumpulkan hasrat dan suara rakyat Malaysia menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Kaji selidik bertajuk "Suara Rakyat Malaysia Menuju PRU15" dilaksana bermula hari ini hingga 9 Oktober membabitkan Astro AWANI, Sinar Harian, The Star, Sin Chew Daily, serta Malaysian Nanban.

Ketua Pengarang Astro AWANI, Ashwad Ismail berkata, beliau berharap kerjasama itu dapat membantu negara untuk memahami kerencaman pemikiran dan kehendak rakyat Malaysia serta tidak terhad mengenai pertembungan politik di dalam negara.

“Hujungnya, demokrasi adalah mengenai kekuatan, kehendak dan keperluan masyarakat yang perlu difahami oleh pemain politik dalam arena demokrasi yang saya harap dapat ditingkatkan melalui kaji selidik ini.


“Ia supaya suara rakyat itu dapat diangkat sebagai suara utama dalam demokrasi atau lebih spesifik semasa pilihan raya,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Pengisian The Star, Esther Ng berkata, kerjasama itu dilakukan bagi membawa suara rakyat dan akar umbi berkenaan isu dihadapi mereka, sekali gus mengenal pasti harapan bersama masyarakat di dalam negara.


Jelas beliau, dengan pembabitan lima syarikat media perdana di dalam negara yang masing-masing mempunyai kumpulan sasar tersendiri dan unik, ia dilihat mampu membantu memastikan agar kaji selidik itu mencapai kesemua lapisan masyarakat secara menyeluruh.

“Kita bekerjasama bagi mengumpulkan kekuatan sumber yang dimiliki bagi memberi manfaat kepada kita semua.

"Jadi peranan kita sangat jelas, iaitu memberikan suara kepada pembaca masing-masing.

“Saya percaya inisiatif kaji selidik ini merupakan sesuatu yang sangat unik dan ia mewakili apa yang pembaca Malaysia kita hasratkan,” katanya.


Ketua Pengarang Kumpulan Sinar Harian, Rozaid Rahman pula berkata, penggabungan lima organisasi media itu dilihat mewakili segenap lapisan masyarakat Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa, bahasa, usia, platform media dan lokasi di seluruh negara.

“Penyelidikan menggabungkan lima media dan tiga firma penyelidikan ini adalah yang julung kali diadakan. Gabungan ini sekali gus menyaksikan ia menjadi kaji selidik terbesar menuju PRU15.

“Lebih menarik, berbeza dengan kaji selidik organisasi tertentu yang sama ada mempunyai agenda atau mewakili mana-mana parti politik, kaji selidik ini adalah survei bebas sama seperti mana tagline Sinar Harian iaitu ‘Telus dan Tulus’,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarang Sin Chew Daily, Kuik Cheng Kang berkata, kerjasama semua media terbabit dalam kaji selidik kali ini sangat diperlukan bagi membolehkan ia mendapat penglibatan menyeluruh rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum.

“Saya juga harapkan semua rakyat Malaysia tidak kira kaum terbabit dalam kaji selidik ini dan menyampaikan hasrat dan kehendak mereka berkenaan kerajaan yang akan ditubuhkan pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang,”ujar beliau.


Jelas Cheng Kang, melalui kaji selidik tersebut, beliau turut berharap agar laporan mengenai hasrat rakyat Malaysia terhadap masa depan negara akan menjadi lebih komprehensif dan meliputi segenap lapisan masyarakat.


Pada masa sama, Editor Malaysia Nanban, Rajeswary Kaliaperumal berkata, melalui kaji selidik berkenaan, kerajaan diharap dapat merangka satu jalan penyelesaian bagi menambah baik keadaan ekonomi masyarakat terutamanya kaum India.

“Masyarakat India negara ini antara yang terkesan daripada sudut ekonomi semenjak pandemik COVID-19 lalu.

“Meskipun terdapat pelbagai bantuan diberikan kerajaan pada waktu tersebut sama ada dalam bentuk wang atau moratorium namun masih ramai dalam kalangan mereka yang terbeban dengan masalah kewangan,” kata beliau.

bottom of page