top of page
  • Writer's pictureNizam

NGO desak parlimen bahas isu Pandora Papers

12 Oktober 2021

KUALA LUMPUR: Badan Bukan Kerajaan (NGO) Gegar Malaysia dan Negeri Sembilan Update (NSU) menggesa Parlimen segera membincangkan isu pengaliran wang Malaysia ke luar negara berjumlah RM1,800 bilion sejak tahun 2004 hingga 2015, seperti dilaporkan oleh Global Financial Integrity (GFI).


Presiden Gegar Malaysia, Roslan Ismail berkata, ‘Panama Papers’ dan ‘Pandora Papers’ boleh dijadikan bukti dan petunjuk berkenaan aliran wang serta harta yang dialirkan secara haram juga rahsia ke luar negara.


“Implikasi daripada pendedahan ini sangat serius dan wajib dibahaskan pada kadar segera di Parlimen Malaysia.


“Ini supaya satu ketetapan dan tindakan dapat diputuskan agar Malaysia bebas daripada kemungkinan harta negara dimanipulasi untuk kepentingan peribadi pada masa hadapan melalui pengaliran wang keluar secara haram (tanpa tafsiran cukai seperti yang diisytiharkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri),” katanya ketika sesi penyerahan memorandum desakan itu di luar bangunan Parlimen pada Selasa.


Memorandum berkenaan diserahkan kepada Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin selaku wakil kerajaan dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Roslan berkata, kerajaan hendaklah menjalankan siasatan yang telus, komprehensif dan tanpa konflik kepentingan supaya rakyat mendapat penjelasan penuh berkenaan perkara tersebut.


“Siasatan yang adil dan perdebatan yang matang akan memberi keyakinan kepada rakyat terhadap ketelusan Parlimen Malaysia sekali gus membersihkan persepsi negatif masyarakat antarabangsa,” katanya.


Dalam pada itu, Mas Ermieyati memaklumkan dokumen tersebut telahpun diserahkan kepada Takiyuddin sebaik sahaja beliau selesai menjawab soalan di Dewan Rakyat, pagi tadi.

Σχόλια


bottom of page