top of page
  • newsatmy

Parlimen Pagoh Akan Dipertahankan – BERSATU Johor

24 Mac 2021

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Johor akan mempertahankan kerusi Parlimen Pagoh yang kini disandang Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).


Ketua Penerangan BERSATU Johor, Mohd Solihan Badri, berkata parti itu tidak akan memberikan laluan mudah sekiranya Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhasrat bertanding di parlimen itu.


“Pagoh adalah kerusi utama kita, jadi semestinya kita akan ‘all out’ mempertahankannya.


“Biasalah orang politik, cita-cita perlu ada, strategi perlu ada. Tapi nak ambil (kerusi) bukan senang.


“Kita akan bertanding di 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Johor. Kita kerajaan sekarang, kita akan bertanding di semua kerusi. Kerusi dia pun kita akan bertanding,” katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastruktur Johor.


Beliau berkata demikian selepas melawat tapak projek pembinaan Directional Ramp di persimpangan Lebuhraya Senai Desaru (SDE) – Bandar Penawar, di sini hari ini.


Ketika menghadiri satu majlis di Permatang Pauh, Sabtu lalu, Anwar yang juga Ketua Pembangkang dilaporkan berkata, beliau mungkin mempertimbangkan untuk bertanding di Parlimen Pagoh yang disandang Muhyiddin ketika ini.


Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata, beliau dipelawa untuk bertanding di 15 kawasan Parlimen, termasuk di Pagoh.


Solihan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tenang berkata, selain mempertahankan kerusi DUN yang pernah dimenangi parti itu sebelum ini, pihaknya akan meletakkan calon di kerusi Pakatan Harapan (PH) di Johor.


“Bukan kerusi PKR saja, tetapi kita akan turut bertanding di kawasan DAP dan kerusi milik PH lain,” katanya.

bottom of page