top of page
  • zaman

Pemilihan UMNO:Hampir keseluruhan dikuasai mereka yang pro Zahid.

19 Mac

Barisan pemimpin yang dilihat sebagai penyokong Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menguasai pemilihan parti itu kali ini.


Daripada jawatan naib presiden Umno, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) dan sayap parti - Pemuda, Wanita dan Puteri - boleh dikatakan hampir keseluruhannya dikuasai mereka yang pro kepada timbalan perdana menteri itu.


Dua daripada tiga jawatan naib presiden diisi Wan Rosdy Wan Ismail dan Mohamed Khaled Nordin yang memang merupakan penyokong Ahmad Zahid.


Begitu juga untuk jawatan ahli MKT yang boleh dikatakan hampir semuanya dimenangi calon yang setia terhadap kepimpinannya, berdasarkan keputusan tidak rasmi setakat jam 10.30 pagi ini.


Hanya beberapa calon yang dilihat tidak sehaluan dengan Zahid berjaya menempatkan diri dalam majlis tersebut, antaranya Md Alwi Che Ahmad dan Jalaluddin Alias.


Malah "panglima perang" Ahmad Zahid menang dengan jumlah undi yang tinggi, antaranya Shamsul Anuar Nasarah, Zambry Abdul Kadir, Ahmad Maslan, Bung Moktar Radin, Azeez Abdul Rahim, Ahmad Jazlan Yaakub, Mohd Puad Zarkashi, Razlan Rafii dan Zahida Zarikh Khan.


Keadaan sama dilihat dalam keputusan pemilihan sayap Umno yang sudah pun selesai.

Jawatan ketua Pemuda Umno dan ketua Puteri Umno dimenangi oleh Muhamad Akmal Saleh serta Nurul Amal Fauzi yang merupakan calon kem Ahmad Zahid.


Comments


bottom of page