• newsatmy

Perak: PN beransur pulih – Penganalisis
Penganalisis politik Dr Sharifah Syahirah Syed Sheikh berkata, ketegangan politik antara parti dalam Perikatan Nasional (PN) di Perak dilihat semakin berkurang selepas pelantikan menteri besar yang baharu mendapat persetujuan daripada ketiga-tiga parti berkenaan dan pastinya ia akan menyelesaikan kemelut politik yang wujud di negeri itu."Saya nampak ketegangan politik di Perak semakin berkurangan, namun terpulang kepada parti masing-masing iaitu UMNO, Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).


"Jika ketiga-tiga pemimpin utama dalam tiga parti itu berpuas hati dengan rundingan yang dibuat, ia akan menyelesaikan kemelut yang wujud di negeri itu.


"Saya akui, (untuk kurangkan ketegangan) itu akan mengambil masa, tetapi apa yang dilakukan sekarang ini, seperti akuan bersumpah (SD) daripada Bersatu dan Pas (dalam menyokong wakil UMNO sebagai Menteri Besar), menjurus kepada kesepakatan dan bukan untuk menambah konflik.


"Apa yang berlaku di Perak yang saya nampak ialah, UMNO inginkan satu suara yang besar kerana mempunyai jumlah kerusi paling banyak dan ini adalah logik dalam politik negara.


"Tetapi, jika sekepakatan PN ini atas dasar nama Melayu dan Islam, saya percaya ia akan kekal dan proses pengukuhan ini akan berjaya sehingga Pilihan Raya Umum ke-15 nanti," katanya kepada Astro AWANI hari ini.


Krisis politik di Perak sejak minggu lepas menyaksikan Ahmad Faizal, ADUN Chenderiang, meletak jawatan selepas gagal mendapat sokongan menerusi usul 'keyakinan majoriti ahli Dewan terhadap menteri besar' pada Jumaat lepas akhirnya menemui jalan penyelesaian apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Tampan, Datuk Saarani Mohamad mendapat perkenan Sultan Perak Sultan Nazrin Shah hari ini untuk dilantik sebagai Menteri Besar Perak yang baharu.


#politik perak #Menteri Besar #Perikatan Nasional #UMNO #PAS #Bersatu #Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN Kota Tampan Datuk Saarani Moh #Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu