top of page
  • Writer's pictureNihaba

PRN Melaka-Idris Harun dan 3 Adun sah sertai PH

19Oktober-MELAKA

Empat bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan yang menjadi punca berlakunya Pilihan Raya Negeri Melaka dan memberi sokongan sepenuhnya kepada blok pembangkang telah mengesahkan akan bersama Pakatan Harapan PH bagi menghadapi PRN Melaka.

Kesemua ADUN tersebut hadir dalam perjumpaa bersama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam tadi dan memberi komitmen bersama PH bagi menghadapi PRN Melaka yang yang telah ditetapkan oleh SPR pada 20 November ini,

Datuk Seri Idris Haron selaku ketua kepada empat ADUN berkata akan bertanding dalam PRN nanti atas tiket PH dan memberi sokongan penuh kepada gabungan tersebut. “Saya dan rakan-rakan saya bagai orang mendatang, kami tidak mahu jadi melukut di tepi gantang, masuk tak menambah, keluar tak berkurang. “Kami faham parti ini sudah ada orang, kami tidak mahu berbicara, kami serahkan nasib kami kepada PH Melaka dalam PRN akan datang,” kata Idris yang juga bekas Ketua Menteri (KM) Melaka.

Tiga lagi bekas ADUN yang hadir adalah Datuk Nor Azman Hassan(Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Telok Mas). Pertemuan empat ADUN tersebut dengan Anwar ini adalah kali kedua dan ia dilakukan secara terbuka berbeza dengan pertemuan sebelum ini yang dilakukan secara tidak rasmi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mengumumkan penamaan calon PRN Melaka pada 8 November manakala undi awal pada 16 November dan hari mengundi 20 November. Kerajaan Melaka pimpinan KM UMNO Datuk Seri Sulaiman Md Ali jatuh selepas tindakan dua ADUN UMNO bersama dua lagi ADUN menarik sokongan terhadapnya sehingga kehilangan majoriti. Walaupun SPR umum PRN, PH Melaka tetap membawa kes ke mahkamah berkaitan pembubaran DUN Melaka.Namun demikian PH Melaka tetap bersedia turut serta dalam PRN Melaka.


Comments


bottom of page