top of page
  • Writer's pictureNizam

PRN Sarawak: Pusat mengundi dibuka, pengundian bermula pada 7.30 pagi


KUCHING: Proses pengundian bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 bermula pada 7.30 pagi ini dengan pembukaan 1,866 pusat mengundi membabitkan 3,555 saluran bagi rakyat di Bumi Kenyalang memilih kerajaan negeri yang baharu.


Proses itu membabitkan 1,213,769 pengundi biasa daripada sejumlah 1,252,014 pemilih berdaftar bagi PRN itu yang akan diuruskan oleh seramai 46,565 pegawai pilihan raya di semua 82 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sehingga pengundian berakhir pada 5 petang.


Bergantung kepada jumlah pengundi di sesuatu kawasan pilihan raya, ada yang ditutup seawal 12 tengah hari seperti pusat mengundi di Tadika Kemas Kampung Soh yang berada di bawah DUN Muara Tuang, yang hanya mempunyai 97 pengundi.

Pada 14 Dis lepas, sejumlah 18,141 daripada 20,360 pengundi awal telah menunaikan tanggungjawab mereka manakala 17,885 lagi mengundi melalui pos.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, cuaca pagi ini diramalkan baik di seluruh negeri, bagaimanapun ribut petir dijangka berlaku pada sebelah petang di beberapa bahagian termasuk Kuching, Samarahan, Sri Aman, Serian, Betong, Sarikei, Sibu dan Mukah.


Hujan turut diramal di Kapit dan Bintulu pada sebelah petang manakala suhu sepanjang hari dijangka antara 24 hingga 34 darjah Celsius.


Memandangkan negara masih berdepan ancaman pandemik COVID-19, pengundi digesa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) antaranya mengamalkan penjarakan fizikal, memakai pelitup muka, menyaring suhu badan dan merekod kehadiran dengan mengimbas kod respons pantas (QR) aplikasi mudah alih MySejahtera sebelum memasuki pusat mengundi.


Bagaimanapun, bagi pengundi yang bergejala dan tidak melepasi saringan suhu badan masih dibenarkan mengundi di khemah khas dengan diselia oleh pegawai kesihatan manakala individu di bawah pengawasan (PUS) dan individu di bawah siasatan (PUI) perlu memperoleh kebenaran daripada Pegawai Kesihatan Daerah untuk ke pusat mengundi.

Bagi mengelakkan kesesakan di pusat mengundi, pengundi turut dinasihat agar menyemak maklumat pengundian masing-masing melalui aplikasi MySPR Semak atau portal SPR sebelum keluar mengundi.


PRN Sarawak kali ini menyaksikan 13 pertandingan tiga penjuru, 33 perlawanan empat penjuru, 24 pertarungan lima penjuru, tujuh pertembungan enam penjuru, satu persaingan lapan penjuru dan empat satu lawan satu.


Gabungan Parti Sarawak (GPS) meletakkan 82 calon diikuti Parti Bumi Kenyalang (PBK) 73, Parti Sarawak Bersatu (PSB) 70, Parti Keadilan Rakyat (PKR) 28, DAP (26), Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) 15, Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) 11, Parti Amanah Negara (Amanah) lapan, Parti Sedar Rakyat Sarawak (Sedar) lima dan PAS (1).

Tiga puluh calon Bebas turut bertanding pada PRN itu.


Daripada jumlah keseluruhan calon yang bertanding, 87.1 peratus atau 304 adalah lelaki dan bakinya wanita manakala 47 calon berusia lingkungan 18 hingga 40 tahun, 56 calon (41-50 tahun), 119 calon (51-60 tahun), 117 calon (61-70 tahun) dan 10 calon (71 tahun ke atas).

PRN edisi kali ini berlangsung dalam suasana norma baharu yang menyaksikan ceramah awam, syarahan, kempen secara bersemuka, kunjungan rumah-ke-rumah, tinjauan mesra dan pengedaran risalah secara bersemuka, antara lain, adalah tidak dibenarkan.


Bagaimanapun, sepanjang tempoh berkempen selama 12 hari, kempen secara bersemuka dengan SOP ketat dibenarkan di 64 DUN yang telah dikenal pasti sebagai memiliki liputan Internet 4G yang lemah.
-- BERNAMA

Opmerkingen


bottom of page