top of page
  • zaman

PRU15: BN Johor dijangka hanya mampu menang 10 kerusi,itupun ada yang 50:50


JOHOR BAHRU, 18 Ogos – Barisan Nasional (BN) Johor tidak boleh terlalu yakin dengan kemenangan besar dicatatkan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang lepas akan berulang pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).


Pengerusi BN Johor Datuk Hasni Mohammad berkata berdasarkan pemerhatian dan kajian yang dilakukan terutamanya selepas PRN Johor pada Mac lepas, gabungan itu ketika ini dikatakan boleh memenangi 10 daripada 26 kerusi Parlimen yang dipertandingkan walaupun pimpinan pusat meletakkan sasaran jauh lebih tinggi.


Beliau berkata 10 kerusi Parlimen itu ialah Parit Sulong, Sembrong, Mersing, Tenggara, Kota Tinggi, Pontian, Pengerang, Ayer Hitam, Tanjung Piai dan Tebrau. “Kepimpinan peringkat pusat meletakkan harapan dengan mengarahkan BN Johor menyumbang sekurang-kurangnya 20 kerusi Parlimen. Namun berdasarkan bacaan yang dibuat, setakat ini kita yakin boleh menang hanya 10 kerusi, itupun ada beberapa kerusi yang masih 50-50.

“(Tetapi) Peluang untuk mencapai 20 kerusi bukan mustahil, kita perlu bersama-sama mengukur kekuatan dan mencari satu formula terbaik,” katanya.


Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Berkelompok Persidangan UMNO Cawangan-Cawangan Dalam Bahagian Tebrau di Ulu Tiram di sini malam tadi.


Sementara itu, Hasni yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut berkata tidak menjadi Menteri Besar walaupun berjaya memimpin UMNO dan BN untuk menang dalam PRN tidak menjadi isu buat dirinya kerana telah berjaya mencapai pelbagai kejayaan termasuk memenangi 40 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan dalam PRN Johor.

“UMNO terus bekerjasama dengan institusi Diraja, bekerjasama dalam membentuk sebuah kerajaan yang kuat, hari ini dipimpin oleh barisan kepimpinan muda yang harus diberi ruang dan peluang untuk terus menonjolkan kebolehan dan kepimpinan mereka,” kata Hasni.


Sementara itu, bekas Menteri Besar Johor itu sempat berseloroh dengan berteka-teki tentang masa depan politiknya sama ada beliau akan dicalonkan bagi kerusi Parlimen dalam PRU15 atau tidak.

“(Parlimen) Pontian, tempat Setiausaha Agung UMNO (Datuk Seri Ahmad Maslan)… Ketua Bahagiannya, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO (Hasni), dengarnya nak diberi peluang bertanding Parlimen, macam mana agaknya? Tetapi tidak mengapa, itu rahsia orang Pontian, tetapi sesiapa pun saya percaya boleh menang di kerusi itu,” katanya.

Comments


bottom of page