top of page
  • zaman

Pulang semula royalti kepada kerajaan Kelantan sebelum bercakap soal bekalan air-PUTRA


PASIR MAS 17 Mac;PARTI Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) mahu UMNO yang menjadi sebahagian daripada kerajaan persekutuan memulangkan semula royalti kepada rakyat dan kerajaan Kelantan sebelum bercakap soal bekalan air bersih.


Menurut Presiden Putra, Datuk Ibrahim Ali, kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mengatakan masalah air Kelantan akan selesai sekiranya BN menang dan kembali memerintah negeri itu disifatkan sebagai ‘meriam buluh semasa waktu berbuka puasa’.


“Saya nak lihat, mampukah Ahmad Zahid menasihati Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) supaya melunaskan royalti minyak mengikut perjanjian atau sanggupkah terus mengalas dosa yang akan menerima hukuman Allah kelak?


“Walaupun wujud perbedaan politik dan parti…namun hak yang termaktub dalam perjanjian wajib di hormati dan di laksanakan.


“Berjanji apa yang sudah termaktub dalam perjanjian dengan syarat undi UMNO dulu adalah suatu pendustaan yang amat mengaibkan dan memalukan,” katanya semasa berucap merasmikan Persidangan Tahunan Putra Bahagian Pasir Mas di Bunut Susu, Pasir Mas hari ini.

Ibarhim memberitahu, janji atau sumpah akan menjadi pemimpin bersih dan menolak rasuah lebih baik dan rakyat pasti akan menghargainya.


Katanya yang juga dikenali sebagai Tok Him, budaya janji sudah lapuk dan tidak releven dengan dunia hari ini apabila rakyat sudah bijak membuat penilaian khususnya golongan muda.


“Janji UMNO selama ini sudah bertimbun yang tidak di tunaikan. Apakah…masih tidak sedar bahawa zaman mempersendakan minda rakyat sudah berakhir.


“Dasar UMNO, selagi tidak di beri kuasa mentadbir negeri, tiada pertolongan kerajaan Pusat. Bagi menang UMNO dulu, baru ada pertolongan dan apa jua masaalah untuk diselesaikan. Perkara ini sungguh tidak ada hati budi dan tidak menghormati Perlembagaan negara,” tegasnya.


Comments


bottom of page