top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

ROS sahkan Zahid hilang kuasa sebagai Presiden UMNO

11 Ogos 2021

Kepemimpinan Majlis Tertinggi (MT) Umno ketika ini hanya boleh berfungsi sebagai caretaker sehingga selesai pemilihan dan mesyuarat Agung Umno 2021, kata Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS).


Ketua Pengarah ROS, Jasri Kasim berkata, MT yang diketuai Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi hanya boleh menjalankan kerja-kerja pentadbiran parti.


“Pada masa ini (kepemimpinan Umno) seperti caretaker sahaja, hanya boleh buat pengurusan administrative atau pentadbiran biasa parti.


“Dari segi pelaksanaan (atau segala) keputusan dasar kena bawa ke perhimpunan agung dahulu kerana dia (kini) lebih kepada caretaker sahaja,” katanya seperti dilaporkan Utusan Online.


Jasri berkata, pihak ROS telah menerima surat penjelasan Umno semalam berhubung keputusan penangguhan pemilihan 18 bulan yang mana ROS berpandangan sebelum ini sebagai tidak sah.


Jelasnya, pihaknya akan meneliti dan mengkaji surat penjelasan itu terlebih dahulu kerana Umno ada mengemukakan maklumat-maklumat baru.


Bagaimanapun katanya, segala intipati surat itu tidak boleh didedahkan, namun memberitahu akan meneliti satu persatu penjelasan berkenaan.


“Saya sudah bercakap perkara ini kepada pihak Umno bahawa isu ini straight forward sahaja, kita dah dengar penjelasan mereka dan akan teliti satu persatu.


“Mereka juga tidak mengemukakan lagi cadangan tarikh baru pemilihan parti dan Mesyuarat Agung Umno 2021 yang akan diadakan,” katanya.


ROS sebelum ini berkata tindakan Umno menangguhkan pemilihan parti itu tidak sah kerana penggal pemegang jawatan MT tamat sebelum keputusan itu dibuat.


Bagaimanapun perkara itu dinafikan Setiausaha Agung Umno, Ahmad Maslan yang mengatakan keputusan itu dibuat ketika ahli MT Umno masih memegang jawatan.


ROS pada Ahad lalu menyarankan Umno mengadakan pemilihan parti selewat-lewatnya sebelum hujung tahun ini dan pelaksanaan pemilihan hanya dibenarkan ditangguhkan sebelum 31 Disember. Parti itu juga dikehendaki mengemukakan permohonan penangguhan kepada ROS dalam tempoh terdekat.--PN Online

Comments


bottom of page