top of page
  • newsatmy

Siapa pegang kuasa, perlu bertanggungjawab


NIBONG TEBAL, 22 Sept – Dengan kuasa di tangan, mereka perlu bertanggungjawab dan tidak menuding jari kepada orang lain.


Itu penegasan Ketua Bahagian BERSATU Nibong Tebal, Yaakob Osman ketika diminta mengulas kenyataan Pengarah Ekonomi Pejabat Ekonomi Perdana Menteri (PM), Shahril Hamdan yang menggesa Muhyiddin ‘cermin diri’ terlebih dahulu sebelum melabelkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai gagal.


Muhyiddin sebelum itu memberikan pandangan supaya kerajaan bertindak lebih serius menangani isu kejatuhan nilai mata wang ringgit.


Yaakob berkata, Muhyiddin selaku Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) telah banyak memberi cadangan namun tidak dilaksanakan segera kerajaan.


“Misalnya cadangan pembukaan pintu sempadan Singapura, dah dicadangkan awal untuk merancakkan ekonomi tetapi apa PM buat.


“Kedua, kebenaran bawa masuk pekerja asing dengan segera pun dilewatkan walhal kedua perkara ini sangat penting untuk memulihkan ekonomi negara tetapi tidak dilakukan dengan kadar segera,” katanya.


Beliau menambah, kerajaan perlu lebih peka dalam melaksanakan cadangan diberikan MPN kerana mereka ada kuasa.


“MPN ini hanya menjalankan tugas menasihat,” ujarnya.

Sehubungan itu beliau menegaskan tampuk pimpinan sekarang perlu mengambil tanggungjawab dan tidak menuding jari kerana kuasa terletak di tangan mereka.

bottom of page