top of page
  • admin

Sukma melahirkan ramai atlet berkaliber


BANGI, 18 Sept – Temasya Sukan Malaysia (Sukma) terus menjadi lubuk melahirkan lebih ramai atlet yang mampu menggalas cabaran negara di peringkat antarabangsa.


Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata sejak temasya itu diperkenalkan pada1986, ia tidak pernah tersasar daripada objektif utama melahirkan pelapis baharu demi kecemerlangan sukan negara.


“Majoriti atlet-atlet hebat negara yang pernah dilahirkan semuanya bermula di pentas Sukma,” katanya ketika berucap pada perasmiaan Sukma ke-20 di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (DECTAR), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini, pada Sabtu.


Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merasmikan temasya Sukma kali ini, yang berlangsung semalam hingga 24 Sept ini.


Temasya kali ini disertai seramai 6,652 atlet dan 2,709 pegawai daripada 15 kontinjen termasuk negara jemputan, Brunei Darussalam. Sejumlah 426 pingat emas menjadi rebutan dalam 31 jenis sukan.


Kebanyakan venue pertandingan melibatkan empat zon sekitar Lembah Klang – Kuala Lumpur, Bangi (termasuk Nilai, Seremban dan Putrajaya), Bukit Jalil dan Shah Alam – manakala pelayaran dianjurkan di Pusat Latihan Perahu Layar Kebangsaan, Langkawi.

Comments


bottom of page