top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Tetapkan garis masa yang sesuai untuk buka semula sempadan, kata Muhyiddin

2 Februari 2022

KUALA LUMPUR: Kerajaan mesti menetapkan garis masa yang pasti untuk membuka semula sempadan antarabangsa Malaysia bagi mengembalikan ekonomi ke landasan yang betul.


Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (NRC) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata garis masa sebegitu perlu diberikan tidak lama lagi, sama ada sebulan atau dua hingga tiga bulan, memandangkan sempadan yang ditutup telah menimbulkan gangguan dalam usaha pemulihan ekonomi.


"Mesti ada garis masa yang sangat pasti dengan syarat ditetapkan supaya garis masa boleh dibuat dan negara tertentu yang kami dapati mengawal wabak dengan baik harus dibenarkan masuk.


“Kalau kita heret lagi perkara ini, akan timbul masalah,” kata bekas perdana menteri itu pada Majlis Sambutan Tahun Baharu Cina Gerakan, di sini semalam.


Muhydidin berkata perdana menteri dan kabinetnya perlu mengambil perhatian terhadap cadangan yang diberikan oleh Majlis Pemulihan Negara (NRC) berhubung perkara itu.


Beliau berpendapat kerajaan perlu mempertimbangkan semula cadangan awal majlis untuk membuka semula sempadan sepenuhnya pada 1 Jan selepas ia ditarik balik selama-lamanya berikutan lonjakan jangkitan yang melibatkan varian Omicron.


Muhydidin berkata dalam mesyuarat NRC terakhir yang diadakan pada Januari, satu jawatankuasa khas terdiri daripada Kementerian Kesihatan, beberapa menteri lain dan NRC telah dibentuk untuk merangka laluan apabila sempadan boleh dibuka semula sepenuhnya.


Beliau juga berkata keputusannya mungkin akan diketahui bulan depan.


"Saya ingin tahu sama ada keputusannya sama ada untuk terus menutup sempadan, yang saya tidak bersetuju atau membuka segala-galanya tanpa sekatan (seperti ujian dan kuarantin)."


"Terdapat negara yang telah menunjukkan hasil yang memberangsangkan untuk mengawalnya (wabak itu). Contohnya, kita boleh pergi ke Dubai jika kita mematuhi SOP negara tersebut dengan tegas dan tiada ujian mahupun kuarantin semasa ketibaan. Namun, anda mesti mengambil ujian terlebih dahulu. Sekembalinya anda (ke Malaysia), ambil ujian RT-PCR dan kuarantin selama lima hari."


Muhyiddin, yang merujuk kepada lawatannya ke Dubai baru-baru ini, berkata, dia bertemu kira-kira 80 pelabur di sana. Beliau menekankan bahawa sukar bagi pelabur ini untuk meletakkan wang mereka di negara atau pasaran yang mereka tidak boleh melawati secara fizikal.


Mengenai perkara ini, Muhyiddin berkata bola itu kini berada di mahkamah kerajaan.


"Mereka perlu duduk dan mempertimbangkan semula cadangan yang dibuat untuk 1 Jan. Sekarang sudah Februari."


NRC dilaporkan telah mengesyorkan bahawa sempadan antarabangsa harus dibuka semula selewat-lewatnya 1 Jan. Pada Oktober, perdana menteri juga berkata adalah mungkin untuk membuka semula sempadan pada Disember apabila 90 peratus daripada populasi dewasa telah diberi vaksin sepenuhnya.


Sempadan Malaysia sebahagian besarnya masih ditutup sejak Mac 2020, apabila penutupan negara pertama dikenakan. Pengecualian tertentu, bagaimanapun, telah dibuat untuk pelajar, rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara, pemastautin tetap dan ahli perniagaan.

Commentaires


bottom of page