top of page
  • admin

Tindakan keterlaluan terhadap penahanan dua pelajar SPM

26 Feb

Pertubuhan bukan kerajaan, Lawyers for Liberty (LFL) mengkritik kerajaan campuran susulan tindakan keterlaluan yang diambil terhadap dua pelajar SPM baru-baru ini.


Pengarah LFL, Zaid Malek menyifatkan kerajaan campuran Pakatan Harapan (PH)-Barisan Nasional (BN) tidak wajar terus menggunakan Seksyen 233 (1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 untuk menyekat kebebasan bersuara.

“Walaupun terdapat komen yang tidak menyenangkan yang dikeluarkan, ia tidak mewajarkan campur tangan pasukan polis,” katanya, sambil menambah remaja itu telah meminta maaf atas video tersebut.


Zaid juga mengkritik PH — yang merupakan sebahagian daripada kerajaan campuran — kerana membenarkan akta terus terus wujud selepas gesaannya untuk melakukan pembaharuan, terutamanya sejak Akta itu telah digunakan terhadap pemimpin mereka sendiri.


“Hakikat bahawa PH kini secara sewenang-wenangnya menggunakan senjata yang pernah mereka lawan sekeras-kerasnya,” katanya lagi.


Beliau juga menggesa Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil untuk menjelaskan penggunaan undang-undang tersebut yang “tidak pernah berlaku sebelum ini” terhadap pelajar.


Selain itu, Zaid mengecam polis kerana terlalu bersungguh-sungguh menangkap pelajar berkenaan, menggesa tindakan polis dihentikan dan perkara itu diserahkan kepada pihak sekolah.


Beliau merujuk kepada Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan bahawa setiap warganegara mempunyai hak untuk kebebasan bersuara dan bersuara, dengan mengatakan bahawa orang ramai harus berasa dilindungi daripada tindakan jenayah yang tidak wajar dan tidak seimbang apabila mereka menjalankan tugas mereka.


Semalam, dua remaja berusia 18 tahun dilaporkan ditahan kerana video yang mereka buat menjadi viral kerana tidak berpuas hati terhadap kertas Sejarah dalam peperiksaan SPM dan menghina Singapura.


Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Suffian Abdullah dalam satu kenyataan berkata, seorang guru berusia 53 tahun telah membuat laporan polis pada Jumaat jam 10.53 pagi.


Susulan itu, Jabatan Siasatan Jenayah Hulu Selangor menyerbu sebuah rumah di Batang Kali dan menahan dua remaja tersebut

Comments


bottom of page