• newsatmy

'Total lockdown': Mohamad Hasan serah gaji, elaun 6 bulan bantu rakyat

3 Jun 2021

KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau, Datuk Seri Mohamad Hasan akan menyerahkan semua gaji dan elaunnya bagi tempoh enam bulan kepada Pusat Khidmat DUN Rantau bagi membantu penduduk yang terkesan akibat sekatan pergerakan penuh.


Mohamad berkata, beliau akan menulis surat kepada bahagian protokol kerajaan negeri bagi memaklumkan perkara berkenaan dalam tempoh terdekat.


"Saya akan serahkan semua elaun sebagai ADUN dan imbuhan lain ke akaun Pusat Khidmat Masyarakat DUN Rantau dari Jun ini hingga Disember 2021.


"Selama ini pun di pusat khidmat, kita memang ada membantu rakyat yang memerlukan dari segi keperluan, terutama mereka yang terkesan akibat pandemik COVID-19," katanya dalam kenyataan di sini, pada Rabu.


Terdahulu, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun memaklumkan semua ADUN di negeri itu sudah melakukan pemotongan elaun wakil rakyat bagi disumbangkan kepada Akaun Amanah Bencana.


Langkah yang hampir sama dibuat Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman apabila menggunakan kesemua gaji bulan Jun untuk melaksanakan Pakej Bantuan Khas Muar SEJIWA khusus untuk rakyat di kawasannya.


-Astro Awani