top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Vaksin Pfizer akan diberikan kepada remaja di Lembah Klang - Khairy

8 September 2021


Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV) Covid-19 telah meluluskan pemberian vaksinasi Covid-19 bagi golongan berkenaan, bermula di Sarawak.


Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, vaksinasi juga turut akan diberikan kepada golongan remaja di Lembah Klang tidak lama lagi.


Golongan yang terlibat adalah berumur di antara 12 hingga 17 tahun dan akan menerima vaksin Pfizer.


Sarawak akan bermula hari ini dengan remaja berumur 16-17 tahun dan 12-15 tahun yang berisiko tinggi (tanpa keadaan kesihatan yang kronik)," ciapnya di Twitter pagi ini.


"Labuan dan Lembah Klang akan menyusul tidak lama lagi.


"Kami akan memberikan vaksin Pfizer," katanya.


Semalam, Khairy mengumumkan kumpulan pertama daripada 76,400 remaja di Sarawak akan menerima suntikan vaksin Covid-19 bermula hari ini.


"Kumpulan ini terdiri daripada mereka yang berumur 16 dan 17 tahun serta mereka yang berumur 12 hingga 15 tahun yang mempunyai penyakit berisiko tinggi seperti masalah berkaitan dengan sistem imunisasi.


"Saya baru saja menghubungi ketua menteri Sarawak kumpulan itu akan ditawarkan untuk menjadi penerima vaksin. Dosnya sama seperti orang dewasa.


"Selepas kumpulan ini, vaksin akan diberikan secara berperingkat kepada mereka yang berusia 14 dan 15 tahun, diikuti oleh mereka yang berusia 12 hingga 13 tahun," katanya.


Khairy berkata bahawa selepas Sarawak, suntikan vaksin akan diberikan kepada remaja di negeri-negeri yang telah mencapai tanda aras 80 peratus vaksinasi dalam kalangan dewasa, seperti Labuan, Kuala Lumpur dan Selangor.


Menurutnya, ia merupakan antara usaha dilakukan kerajaan berikutan pembukaan semula sekolah pada Oktober.


Vaksinasi itu adalah antara dasar yang dipersetujui oleh JKJAV yang sejajar dengan kelulusan yang ditetapkan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) untuk penggunaan vaksin Pfizer bagi golongan remaja.

Comments


bottom of page