top of page
  • newsatmy

Wan Saiful umum lepaskan jawatan Ketua Penerangan Bersatu


KUALA LUMPUR 22 Feb: Datuk Wan Saiful Wan Jan mengumumkan melepaskan jawatan sebagai Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) selepas berdepan pertuduhan menerima rasuah hampir RM7 juta berkaitan Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa).


Ahli Parlimen Tasek Gelugor itu menegaskan, tidak akan memegang sebarang jawatan eksekutif dalam parti sehingga namanya dibersihkan melalui proses perundangan.


"Saya telah memaklumkan hajat saya ini kepada Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainudin dan sebenarnya saya mencadangkan supaya menggantikan individu lain. "Dalam parti Bersatu ini banyak tokoh yang layak, boleh menjalankan tugas dan tanggungjawab tetapi saya keputusan itu biar ditentukan oleh parti," katanya dalam sidang media di Parlimen pada Rabu.


Mengulas lanjut, Wan Saiful berkata, keputusan tersebut juga diambil selari dengan prinsip dan perjuangan bagi membezakan dirinya dengan individu-individu lain yang terpalit dengan Kluster Mahkamah.


Bagaimanapun, beliau kekal sebagai Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi Bersatu.

"Jadi jangan ada mana-mana pihak yang cuba menyamakan saya dengan individu-individu lain dalam Kluster Mahkamah.

"Saya dengan suka hati dan sukarela serta tanpa berbelah bahagi melepaskan jawatan saya yang berbentuk eksekutif ini sedangkan mereka mencari dan menggunakan jawatan eksekutif untuk kepentingan diri sendiri," katanya.


Semalam, Wan Saiful mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan menerima rasuah hampir RM7 juta berkaitan Jana Wibawa.

Beliau turut didakwa meminta rasuah berkaitan projek Central Spine Road: Sertik Ke Persimpangan Lebuh Raya Pantai Timur bernilai RM232 juta daripada Kerajaan Malaysia secara pra kelayakan.

Comments


bottom of page