top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Wanita dikejarkan ke hospital lepas ‘termakan hasutan’ kawan untuk ambil Ivermactin

6 Oktober 2021

Baru-baru ini, seorang wanita dari Singapura telah meluahkan kekecewaannya di Facebook selepas ibunya terpaksa dimasukkan ke hospital gara-gara terpengaruh cakap kawannya untuk ambil ubat rawatan parasit, ivermectin tanpa nasihat doktor.


Dalam posting yang dibuat oleh Vanessa pada 3 Oktober lalu, wanita ini mengatakan ibunya telah mengalami enam kesan sampingan dan terpaksa dikejarkan ke wad kecemasan selepas mengambil ivermectin.


Kesan sampingan yang dialami oleh ibunya ini termasuklah muntah, sakit sendi yang teruk dan tak boleh berjalan mahu pun berdiri.


Vanessa mendakwa ibunya ini telah terpengaruh untuk ambil ivermectin oleh dua kawannya yang dikenali dari sebuah gereja di Singapura.


Wanita ini juga turut kongsikan beberapa tangkap layar menunjukkan perbualan ibunya dengan dua rakannya itu di mana rakannya telah menasihati ibunya untuk tidak mengambil vaksin jenis mRNA kerana bertentangan dengan agama.


Kemudiannya, selepas ibunya mengambil dos pertama vaksin Sinophram yang bukan jenis mRNA, kawan-kawannya mengatakan yang ibunya ini tak boleh masuk ke syurga.


Jadi, bagi mengeluarkan semula dos pertama vaksin yang diambilnya itu, rakan-rakan ibunya ini telah menyarankan wanita itu untuk mengambil ivermectin.


Hasilnya ibu Vanessa telah dimasukkan ke dalam hospital dan terpaksa menjalani rawatan kerana telah ambil ivermectin tanpa nasihat daripada doktor.


Vanessa turut menasihatkan orang ramai untuk tidak sewenang-wenangnya menyebarkan perkara seperti mereka lebih tahu tentang semua benda lebih dari doktor dan sentiasa berbincang dengan keluarga sebelum berbuat sesuatu.bottom of page