top of page
  • newsatmy

Penjana: RM198.67 juta diluluskan di bawah Skim Pembiayaan Mikrokredit - Ronald

27 Jun 2021

BELURAN: Sebanyak RM198.67 juta pembiayaan telah diluluskan di bawah Skim Pembiayaan Mikrokredit Agrobank melalui peruntukan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) sehingga 16 Jun lepas bagi membantu pengusaha pertanian yang terkesan akibat penularan COVID-19.


Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata 15,612 pengusaha perusahaan kecil sederhana dan pertanian telah menerima pembiayaan daripada keseluruhan RM350 juta yang diperuntuk di bawah skim mikrokredit itu.


"Kerajaan sentiasa memberi penekanan khusus terhadap sekuriti makanan bagi memastikan jaminan dan kelangsungan bekalan makanan negara.


"Kerajaan berada di landasan yang betul untuk beralih keluar dari kemelut pandemik COVID-19 kepada norma kehidupan seharian sepertimana yang digariskan dalam Pelan Pemulihan Negara namun kejayaan pelan ini memerlukan kerjasama dan sokongan rakyat secara keseluruhannya," katanya.


Ahli Parlimen Beluran itu berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan sumbangan bakul makanan untuk 200 Ketua Isi Rumah di Kampung Maidan, Sugut dekat sini hari ini.


Beliau berkata sumbangan itu adalah sebahagian daripada 16,000 bakul makanan yang diagihkan oleh Pejabat Parlimen Beluran di kawasan terbabit sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 3.0.


-- BERNAMA


Comments


bottom of page