top of page
  • newsatmy

Tawaran menarik inap desa di seluruh negara - MOTAC

1 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dengan kerjasama Tourism Malaysia dan Persatuan Kampungstay & Homestay Malaysia (MKHA) terus giat mempromosikan inap desa di seluruh negara melalui pelancaran platform jomhomestay.my.


Sebanyak 150 pakej ditawarkan melibatkan 60 kluster pengusaha inap desa dari seluruh negara dengan tawaran harga pakej serendah RM80 seorang.


Hanya pembelian melalui platform jomhomestay.my layak menikmati diskaun sebanyak 50 peratus dan tempoh sah laku pakej adalah sehingga 31 Disember 2022.


Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, tawaran diskaun produk-produk inap desa di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) 1.0 itu adalah bertujuan menyemarakkan industri pelancongan domestik.


“Kesemua produk inap desa yang tersenarai dalam platform jomhomestay.my adalah berdaftar dengan MOTAC.


“Kami berharap seluruh Keluarga Malaysia dapat merebut peluang untuk melancong di dalam negara serta merasai sendiri pengalaman inap desa yang ditawarkan.


“Langkah ini sekali gus diharap dapat membantu proses pemulihan industri pelancongan negara yang terjejas akibat pandemik COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan, baru-baru ini.


Jelas Nancy lagi, pihaknya juga telah mengeluarkan garis panduan program Pengalaman Homestay Malaysia yang ditambah baik selaras dengan permintaan dan keperluan semasa.


Beliau berkata, penambahbaikan yang dilaksana dilihat mampu merancakkan semula program dan menggalakkan penyertaan kepada lebih ramai komuniti luar bandar untuk turut serta sebagai pengusaha.


Antara penambahbaikan yang dibuat adalah:


i. Memperluas penyertaan kepada individu yang berminat untuk bergabung bersama komuniti Homestay berdaftar.


ii. Mewujudkan kategori baru bagi Homestay dan Kampungstay seperti Annex Kampungstay, Guest Kampungstay, Chalet Kampungstay, Farm atau Agro Kampungstay dan Inovatif Kampungstay.


iii. Had radius pendaftaran secara kluster/individu sebagai pengusaha diperluaskan dalam lingkungan 10km di Semenanjung Malaysia dan 50km bagi Sabah dan Sarawak dari pusat aktiviti.


iv. Had minimum pendaftaran kluster telah dikurangkan daripada 10 orang kepada 5 orang bagi Sabah, Sarawak dan Labuan.


v. Menekankan tanggungjawab dan tadbir urus pengurusan kluster homestay.


vi. Menggalakkan kluster homestay untuk menubuhkan koperasi serta berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).


vii. Program Exit policy bagi program ini.


Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari www.motac.gov.my manakala pakej-pakej yang ditawarkan boleh didapati di laman web Tourism Malaysia di www.malaysia.travel atau www.jomhomestay.my.

Comments


bottom of page