top of page
  • newsatmy

Untung bersih Public Bank merosot kepada RM1.36 bilion

30 NOVEMBER 2021

KUALA LUMPUR: Public Bank mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM1.36 bilion pada suku ketiga berakhir 30 September 2021, merosot 2% daripada RM1.39 bilion pada tahun sebelumnya.


Dalam satu kenyataan kepada Bursa Malaysia, Bank itu berkata, perolehan berkurangan kepada RM4.81 bilion daripada RM5.13 bilion sebelum ini.


Ujarnya, prestasi merosot itu berikutan pendapatan pelaburan yang rendah sebanyak RM99.5 juta turun 80.6% sejajar dengan situasi pasaran yang kurang menggalakkan pada masa ini, pendapatan fi dan pendapatan lain yang rendah sebanyak RM45.6 juta (-6.9%) dan perbelanjaan operasi yang tinggi sebanyak RM27.8 juta (-2.9%).


"Ini sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan faedah bersih yang tinggi sebanyak RM140.3 juta (+7.4%)," katanya dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia di sini hari ini.


Tambahnya, keuntungan sebelum cukai untuk sewa beli merosot sebanyak 62.4% kepada RM31.6 juta, berikutan elaun susut nilai pinjaman yang tinggi dibuat dengan jangkaan potensi impak daripada pandemik COVID-19, selain sebahagiannya diimbangi oleh pendapatan faedah bersih yang tinggi.


Sementara itu, keuntungan sebelum cukai untuk operasi perbendaharaan dan pasaran modal susut 49.7% kepada RM73.6 juta, berikutan pendapatan faedah bersih dan pendapatan pelaburan yang rendah.


Keuntungan sebelum cukai perbankan pelaburan berkurangan 48.6% kepada RM19.7 juta, berikutan pendapatan pembrokeran saham yang rendah, menurut bank itu.


Katanya keuntungan sebelum cukai untuk ibu pejabat, pusat pembiayaan dan lain-lain merosot sebanyak 0.8% kepada RM148 juta, berikutan pendapatan pelaburan yang rendah, perbelanjaan operasi yang tinggi dan bahagian kerugian syarikat bersekutu.


Sementara itu Pengasas, Pengerusi Emeritus, Pengarah dan Penasihat Public Bank Tan Sri Dr Teh Hong Piow berkata, dengan asasnya yang berdaya tahan, kumpulan terus berada dalam kedudukan yang baik untuk menghadapi sebarang cabaran pada masa depan dan memacu pertumbuhan perniagaan dalam negara menuju ke arah pemulihan pasca pandemik.


“Walaupun persekitaran terus mencabar, Public Bank Group akan kekal teguh dalam usahanya untuk mengukuhkan lembaran imbangannya, mengekalkan kualiti asetnya yang kukuh selain meningkatkan lagi kecekapan kos.


“Dalam menerima perubahan berikutan pandemik, kumpulan akan meneruskan usahanya untuk transformasi digital dan inovasi produk untuk mengukuhkan pertumbuhan perniagaan jangka panjang,” katanya.

bottom of page